Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de 13 yaşındaki Adam Toledo’nun teslim olmasına rağmen polis tarafından vurularak öldürüldüğü anın görüntüleri yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Şikago kentinde yaşayan 13 yaşındaki Adam Toledo’nun 29 Mart’ta bir polis tarafından vurularak öldürülmesine ilişkin görüntüler kamuoyu ile paylaşıldı. Polisin üzerinde bulunan kameradan çekilen görüntülerin infiale yol açmasından endişe duyan yetkililer, halka “sükûnet” çağrısında bulundu.

Şikago Valisi Lori Lightfoot’un kamuoyuyla paylaştığı videoda polis, bir çocuğu kovalayarak durmasını söylüyor. Küfür ederek bağıran polis, çocuğa “Ellerini kaldır, at silahı” diyor. Adam Toledo, ellerini kaldırıp arkasını dönerken silah sesi duyuluyor ve 13 yaşındaki çocuk yere düşüyor.

29 Mart’ta yaşanan olayda iki polis, silah sesi ihbarını kontrol etmek için oradaydı. İki kişinin koştuğunu gören polisler Toledo ve arkadaşını kovalamaya başladı. Görüntülerde 34 yaşındaki beyaz polis memurunun ateş açtıktan sonra ambulansı aradığı ve başka bir memurun yardımıyla Toledo’ya ilkyardımda bulunduğu da gözüküyor. Fakat Adam Toledo, polisin ilkyardım çabasına rağmen hayatını kaybetti.

“Silahı varsa bile attı”

Polis yetkilileri, Toledo’nun elinde bir silah tuttuğunu iddia etti. Ailenin avukatı Adeena Weiss Ortiz ise yedinci sınıf öğrencisi Adam Toledo’nun polisin komutlarına uyduğunu, ellerini kaldırarak yüzünü döndüğünü ve silahı varsa bile attığını belirtti.

“Müvekkilimin bir seçim yapması gerekiyordu”

Toledo’yu vuran polis memurunun ismi Eric E. Stillman olarak açıklandı. 2015 yılında Şikago Polis Departmanı’na katılan Stillman’ın daha önce ABD ordusunda görev yaptığı belirtildi. Stillman’ı temsil eden bir avukat, olayın trajik olduğunu ancak polis memurunun tepkisinin meşru olduğunu savundu. Avukat, “Müvekkilim kendini anlık bir karar verme durumunda buldu ve bir seçim yapması gerekiyordu” dedi.

Stillman, olaydan sonra 20 gün idari izne çıkarıldı.

Village Mahallesi Kent Konseyi Başkanı Baltazar Enriquez: “Cinayet”

Toledo ailesinin yaşadığı Little Village Mahallesi’nin Kent Konseyi Başkanı Baltazar Enriquez, olayı “cinayet” olarak nitelendirdi. Enriquez, protesto eylemleri planladıklarını ve polis bütçesine harcanacak paranın sosyal programlara aktarılmasını talep ettiklerini söyledi.

Vali Lightfoot, video yayınlanmadan önce yaptığı bir açıklamada “Derin bir empati, sakinlik ve en önemlisi barışçıl bir şekilde ilerlemeliyiz” demişti.

Derleyen: Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.