Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Prof. Dr. Osman Can ile söyleşi: “İlk kez bir parti kapatma iddianamesi oybirliği ile iade ediliyor, hukuk adına sevindirici”

Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile ilgili açtığı kapatma davası iddianamesini iade ederken eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Prof. Dr. Osman Can, ilk kez bir kapatma davası iddianamesinin hem de oybirliği ile iade edilmesinin hukuk adına sevindirici olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Osman Can, HDP iddianamesinde bugün olmayan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) dönemine ait faaliyetlerin yer aldığını, yine çözüm sürecinde yasal dayanak ile gerçekleştirilen çalışmaların da suç sayıldığını belirterek, “AYM’nin mevcut iddianame ile HDP’yi kapatmaya kadar gideceğini sanmıyorum ama Hazine yardımından yoksun bırakılma riski olabilir” dedi.

AYM’nin HDP kapatma iddianamesini iade etmesini Medyascope’a değerlendiren eski AYM Raportörü ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Can, böyle bir iadeyi beklediğini söyledi. AYM’nin AKP kapatma davasından sonra parti kapatmalar ile ilgili içtihat marjını yükselttiğini de belirten Can, şöyle devam etti:

“İlk defa bir kapatma davasının iddianamesi hem de oybirliği ile iade ediliyor. İddianamede, tarihsel-kronolojik olarak bakıldığında daha önce kendini fesheden BDP dönemine ait eylem ve faaliyetler var. Bugün artık BDP yoktur. Tutarlı olmak zorundayız. Devlet güvencesi ve yasalarla yürütülen bir çözüm süreci vardı. O dönemdeki faaliyetler suç unsuru yapılırsa bu iş Oslo’ya kadar gider, bunu düşünmüyorlar mı? Ya devlet vatandaşına tuzak kuruyor ya birileri bu anlamda devlete tuzak kuruyor. HDP’nin çizgisinde olan bütün partiler geçmişte hep oybirliği ile kapatılmış. Mevcut iddianame ile kapatma kararı verileceğini sanmıyorum ama Hazine yardımından yoksun bırakılma riski var.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.