Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Dünya genelinde aşılananların sayısı 900 milyonu aştı, Avustralya-Yeni Zelanda arasında karantinasız seyahatler başladı, İsrail’de açık havada maske zorunluluğu kalkıyor

Dünya genelinde aşılanan insan sayısı 905 milyona ulaştı. Kanada’nın Ontario eyaleti, AstraZeneca aşısının kullanımını yaygınlaştırmaya karar verdi. İsrail’de açık havada maske zorunluluğu kalkarken Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de altı günlük sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlanıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Kanada’nın Ontario eyaleti, AstraZeneca aşısını kullanmaya devam edecek

AstraZeneca aşısının kullanımını yaygınlaştırma kararı alan Kanada’nın Ontario eyaleti, yarından itibaren (20 Nisan) 40 yaş ve üstündeki vatandaşlarını aşılamaya başlayacak.

Kanada’nın en kalabalık eyaletindeki hastaneler tehdit altında. Bu nedenle hükümet, aşılara erişimi genişletmeye karar verdi. Ontario yarından itibaren 40 yaş ve üzeri vatandaşlarını aşılamaya başlayacak ve insanlar gerekli durumlarda aşı dozlarını eczanelerden alabilecek. Söz konusu kararların yarın, eyalet genelinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Kanada’da aşı zaten eczanelere dağıtılmıştı ancak yalnızca 55 yaş üstü vatandaşlara veriliyordu. Ülkedeki bağımsız bir kurum olan Ulusal Bağışıklama Danışma Konseyi, aşının yalnızca 55 yaş ve üzerindeki insanlara uygulanması gerektiğini tavsiye etmişti. Kanada’nın tüm eyaletleri de bu çağrıya kulak vermişti. Kanada Sağlık Bakanlığı ise 29 Mart’ta, AstraZeneca aşısı olup kan pıhtılaşması sorunu yaşayan ve vefat eden insanların hakkında araştırmalar yapacaklarını açıklamıştı.

Araştırmalar sonucunda bakanlık, mevcut tüm kanıtları gözden geçirdiğini söyledi ve AstraZeneca’nın faydalarının potansiyel risklerinden daha ağır bastığı için aşının kullanımını kısıtlamayacağını belirtti.

Ontario eyalet yetkilileri, dün (18 Nisan) eyalette 4 bin 250 yeni koronavirüs vakası görüldüğünü açıkladı. Cumartesi günü (17 Nisan) eyalet çapında 59 hastanın yoğun bakıma kabul edildiği ve yoğun bakım ünitelerindeki koronavirüs hastalarının sayısının 737’ye çıktığı da bildirildi.

Avustralya ve Yeni Zelanda arasındaki seyahat yasağı kalktı, aileler buluştu

Avustralya ve Yeni Zelanda karşılıklı olarak seyahat yasağını kaldırdı. Sınırların yeniden açılmasının ardından, Avustralya’dan yüzlerce yolcu dün (18 Nisan) Yeni Zelanda havaalanlarına gelmeye başladı. Bu, bir yıldan uzun süredir ilk kez ülkeler arasında karantinasız seyahat imkanı sağlayan kilometre taşı oldu.

Avustralya eyaletlerinin çoğu, geçen yılın sonundan itibaren Yeni Zelanda’dan gelen yolcuların, ülkeyi karantinaya girmeksizin ziyaret etmelerine izin veriyordu. Öte yandan Yeni Zelanda ise Avustralya’da gündeme gelen “yeni dalga” tartışmalarını gerekçe olarak göstererek oradan gelen ziyaretçilere karantina zorunluluğu getirmişti.  

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, kararın Yeni Zelanda’nın dünyayla yeniden bağlantı kurmaya başlamasında önemli bir adım olduğunu belirtti.

Başbakan Ardern, sınırlar açıkken Avustralya Başbakanı Scott Morrison‘ın yakın gelecekte Yeni Zelanda’yı ziyaret edeceğini söyledi. Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne ise 21 Nisan’da Yeni Zelanda’yı ziyaret edecek.

Açık sınırlar her iki ülkedeki vatandaşları da oldukça heyecanlandırmasına rağmen Morrison ve Ardern, karantina zorunluluğu olmayan bu yolculukların potansiyel risklerinin sürekli gözden geçirileceğini söyledi. Her iki lider de halklarını, tedbirleri tamamen elden bırakmamak gerektiği konusunda uyardı. Ayrıca her iki lider de bu kararın, yakın gelecekte Pasifik bölgesindeki diğer ülkelere de genişletilebileceğine işaret etti.

Arjantin’de okullar açılıyor

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’teki okullar, vakalardaki artış nedeniyle iki hafta çevrimiçi öğrenime devam edecekti. Federal bir mahkeme de öğrencilerin eğitime uzaktan devam etmesi doğrultusunda karar vermişti. Fakat karar tanınmadı, okullar bugün (19 Nisan) açıldı.

Bu durum, şehirde hızla yükselen vaka sayılarıyla savaşmak için okulların kapatılmasının gerekli olduğunu söyleyen Başkan Alberto Fernandez ile salgın önlemlerini şiddetle eleştiren Buenos Aires yetkilileri arasındaki siyasi gerginliği artıracak gibi görünüyor.

Fernandez, dün gece (18 Nisan) bir gazeteye verdiği röportajda hâkimin kararına şiddetle tepki göstermişti.

Ülke siyasetinin muhalefet kanadının bir parçası olan Buenos Aires Belediye Başkanı Horacio Rodriguez Larreta, daha önce okulları açık tutmak için elinden geleni yapacağına söz vermişti. Merkez sol hareketin liderleri, konu hakkında Peronist Fernandez’le acil görüşme çağrısında bulundu ve ülkenin Yüksek Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme ise meseleyi henüz ele almadı.

Aşılanan insan sayısı 900 milyonu aştı

Dünyada şu ana kadar aşılanan insan sayısı 900 milyonu aştı ancak ülkelerin aşılama programları arasında derin bir uçurum var. Birçok ülke henüz tek bir doz aşılama bile bildirmedi. Vurulan aşıların yüzde 83’ü yüksek gelirli ve orta-yüksek gelirli ülkelerde yapılırken, yalnızca yüzde 0,1’i düşük gelirli ülkelerde yapıldı.

Bu ülkeler, kendilerine yıl sonuna kadar iki milyar doz tedarik etmeyi amaçlayan Covax Projesi sayesinde bir aşı paylaşım düzenlemesinin gerçekleşmesini bekliyor.

Oxford Üniversitesi’nin “Our World in Data” (Verilerle Dünyamız) projesi kapsamında hükümet kaynaklarından derlenen verilere göre çoğu ülke, erken aşılama dönemlerinde sağlık çalışanları ve 60’lı, 70’li ve daha büyük yaştaki vatandaşlar gibi savunmasız gruplara öncelik verdi. Aşı olan her 100 kişiye toplamda 116 doz uygulayarak nüfusunu en hızlı aşılayan ülke İsrail olarak açıklandı.

Vatandaşlarını en hızlı aşılayan ilk beş ülke ise sırasıyla şöyle: “Doğu Afrika’da yer alan Seyşeller, Ortadoğu’da Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Asya ülkesi Butan ve Güney Amerika kıtasında bulunan Şili.

İsrail’de sokakta maske zorunluluğu kalkıyor

İsrail, koronavirüse karşı aşılama mücadelesinde dünya lideri konumunda. Düşen vaka sayıları ise ülkede, normalleşmeye hızlı adımlarla geri dönüşlerin başlamasına sebep oldu. New York Times veri tabanına göre, İsrail nüfusunun yaklaşık yüzde 56’sı tamamen aşılanmış durumda. Tüm bunlar, İsrail’de açık alanda maske kullanma zorunluluğunun kaldırılmasına ve okulların tamamen açılmasına sebep oldu.

İsrail Sağlık Bakanı Yuli Edelstein vatandaşları, kapalı kamusal alanlarda takmak için yanlarında maske taşımayı ihmal etmemeleri konusunda uyardı.

İsrail’de günlük yeni koronavirüs vaka sayıları şu an 100 civarında. Weizmann Bilim Enstitüsü‘nden Prof. Eran Segal geçen hafta Twitter’da yaptığı açıklamada, İsrail’de 16 yaş ve üzeri kişilerin yüzde 85’inin aşı olduğunu ya da iyileştiğini belirterek, “Hayat, salgın öncesindeki döneme daha yakın” demişti.

İsrail ayrıca, koronavirüse karşı aşılanmış ya da hastalığa bir kez yakalanıp iyileşmiş kişilerin kapalı mekanlarda yemek yemelerine, otellerde kalmalarına ve kültürel – dini toplantılara katılmalarına olanak tanıyan bir düzene de geçti.

Hindistan’da vaka sayısı 15 milyonu geçti

Hindistan, dün (18 Nisan) 273 bin 810 yeni vaka bildirdi. Ülkenin toplam vaka sayısı 15 milyonu geçti. Yeni Delhi’de ise bin 169 ölümün bildirilmesinin ardından altı günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Hindistan’da koronavirüs kaynaklı ölümlerin ve vaka sayılarının şiddetli artışından sonra başkent Yeni Delhi’de bu geceden (19 Nisan) başlayan sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ülke çapındaki hastaneler yatak sayıları ve oksijen kaynağı sıkıntısı ile mücadele ederken, ölüm ve vaka sayılarının bu kadar artması ülke çapında endişe yarattı.

Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Brezilya ve Meksika‘dan sonra dünyadaki en yüksek dördüncü koronavirüs kaynaklı ölüm sayısına sahip ülke. Hindistan’ın toplam vaka sayısı 15 milyonu geçti. Ülke, vaka sayılarında dünyada ABD’den sonra ikinci sırada geliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.