Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya ile Çekya arasında “diplomat” gerilimi: Rusya, Çekya’nın 18 Rus diplomatı sınır dışı etme kararına misilleme olarak 20 Çek diplomatı sınır dışı ediyor

Çekya Başbakanı Andrej Babiş’in, ülkede 2014 yılında meydana gelen bir patlamadan Rusya’yı sorumlu tutarak 18 Rus diplomatı sınır dışı etmesinin ardından Moskova, Çekya’nın aldığı bu karara misilleme olarak ülkesindeki 20 Çek diplomatın ülkeyi terk etmesini istedi.

Rusya ile Çekya arasındaki diplomat gerilimi devam ediyor. Çekya’nın cumartesi günü (17 Nisan), ülkenin Güney Moravya bölgesindeki bir mühimmat deposunda yedi yıl önce meydana gelen patlamadan Moskova’yı sorumlu tutarak, 18 Rus diplomatı Rus istihbarat ağlarıyla ilişkili oldukları gerekçesiyle sınır dışı etme kararı almasının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı da pazar günü Çekya’nın Moskova Büyükelçiliği’nde çalışan 20 diplomatı istenmeyen kişi ilan etti. Moskova, büyükelçilikte çalışan 20 diplomattan pazartesi gününün (bugün) sonuna kadar ülkeyi terk etmelerini istedi. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Çekya’nın Moskova Büyükelçisi Vitezslav Pivonka’nın bakanlığa çağrıldığı ve kendisine protesto notası verildiği belirtildi. Pivonka’ya verilen notada, “Çekya’nın Moskova Büyükelçiliğindeki 20 çalışanın istenmeyen kişi olarak ilan edildiği bilgisi verildi. Çalışanların 19 Nisan günü bitimine kadar Rusya topraklarını terk etmeleri istendi” denildi.

Gerilim nasıl başladı? 

Çekya Başbakanı Andrej Babiş, cumartesi günü ülkede canlı yayınlanan bir televizyon programında, 18 Rus diplomatın Rusya Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı askeri istihbarat teşkilatı GRU için çalıştıklarına ve 2014 yılında ülkenin Güney Moravya bölgesindeki Vrebetice köyüne yakın bir mühimmat deposunda meydana gelen patlama ile ilişkilerinin olduğuna yönelik “sağlam temeli” şüpheler olduğunu belirtmiş ve bu yüzden 18 Rus diplomatın 72 saat içinde ülkeyi terk etmelerini istediğini duyurdu.  

Çekya Başbakanı Andrej Babiş

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Çekya’nın aldığı sınır dışı etme kararının “düşmanca” bir eylem olduğunu belirtti ve “Çekya’nın ABD’yi memnun etmek adına bu adımı attığını” öne sürdü.  

Ned Price: “ABD, Rusya’nın Çek topraklarındaki yıkıcı eylemlerine karşı Çekya’nın yanında”

Rusya ile Çekya arasındaki siyasi kriz devam ederken Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de konuya ilişkin bir açıklama yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “ABD, Rusya’nın Çek topraklarındaki yıkıcı eylemlerine karşı Çekya’nın yanında yer almaktadır. Müttefiklerimizin ve ortaklarımızın toprak bütünlüğünü, enerji güvenliği veya altyapısını tehlikeye atan Rus eylemlerine karşı kararlı bir şekilde hareket etmeliyiz” dedi.

AB Dışişleri Bakanları toplantısında gündem Rusya – Çekya gerilimi olacak

Çekya’nın bu şüphelerini NATO ve Avrupa Birliği (AB) ile paylaşmaya hazırlandığı belirtilirken AB’nin bugün yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısında bu konunun gündeme gelmesi bekleniyor.  

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.