Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook’tan “ses devrimi”: Clubhouse’a rakip olacak “Canlı Ses Odaları” özelliğiyle birlikte üç yeni özellik yolda

Sosyal medya platformu Facebook, önümüzdeki birkaç ay içinde ses bazlı yeni özelliklerini kullanıma sunacağını duyurdu. Facebook’un kullanıcılarına sunacağı bu yeni özelliklerle, sesli iletişim odağında son dönemlerde popülaritesi artan Clubhouse uygulamasına bir alternatif olacağı düşünülüyor.

Sosyal medya platformu Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, platformun kullanıcılara sunacağı yeni uygulamalarını pazartesi günü (19 Nisan) gazeteci Casey Newton ile yaptığı röportajda açıkladı. 

Buna göre Facebook, önümüzdeki aylarda platforma ekleyeceği “Live Audio Rooms” (Canlı Ses Odaları) uygulaması ile ses tabanlı sosyal medya ağı Clubhouse’a rakip olmayı planlıyor

Facebook’un yeni ses odaları, Clubhouse’un bir benzeri konumunda olacak ve kişilerin Facebook’tan ya da Facebook’un mesajlaşma uygulaması Messenger’dan sesli sohbet edebilmelerine imkan tanıyacak. Özelliğin ilk olarak belirli kişiler ve ülkelerde deneneceği belirtiliyor.

Facebook ayrıca, Soundbites isimli yeni bir özellik üzerine de çalıştığını duyurdu. Bu özellik ile kişiler birbirlerine tıpkı mesajlaşma ağı WhatsApp’ta olduğu gibi kısa sesli mesajlar yollayabilecek. Kullanıcıların Canlı Ses Odaları veya Soundbites üzerinden para kazanabileceği de öngörülüyor fakat bu imkanın herkese açık olup olmayacağı şu an için belli değil.

Facebook, tüm bu özelliklerin yanında bir de podcast sistemini de bünyesine dahil ettiğini duyurdu. Bu sayede kişiler direkt olarak ana uygulama içinde farklı podcast’leri bulabilecek, dinleyebilecek ve indirebilecek. 

Rekabete aykırı mı? 

Facebook ve Zuckerberg bir süredir Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Federal Ticaret Komisyonu tarafından rekabete aykırı davranmakla suçlanıyor.

Geçen yıl Zuckerberg, Facebook’un, başkalarının kullanıma açtığı özellikleri uyarladığını söylemiş ve rakiplerini kopyaladığını itiraf etmişti. 36 yaşındaki Facebook CEO’su, şirketin sahip olduğu Instagram‘daki Reels özelliğinin TikTok’a benzediği ve aynı platformdaki Hikayeler özelliğinin de Snapchat adlı uygulamanın kullanıcılara sunduğu hizmetin bir kopyası olduğu gerekçesiyle eleştirilerin hedefi konumunda.

Uzmanlar ise Facebook gibi şirketlerin küçük şirketlerden “ödünç aldığı” bu fikirlerin platformlar arası rekabeti engelleyeceğini savunuyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.