Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kutbu’ndaki buzullar eridiği için Grönland balinaları artık göç etmiyor

Kanadalı araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışmaya göre, Kuzey Kutbu’nda buzulların erimesi balıkların mevsimsel göçlerini etkiliyor. Araştırmacılar, Arktik’te yaşayan ve normal şartlarda sonbahar aylarında göç eden Grönland balinalarının 2018 ve 2019 yıllarında göç etmediklerini belirlerken bu durumun arkasında buzulların erimesi ve katil balinaların çoğalması gibi faktörlerin olduğu düşünülüyor.

Kanadalı araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, Arktik bölgesinde yaşayan Grönland balinalarının 2018-2019 yılları arasında göç etmedikleri tespit edildi. The Guardian’ın haberine göre, araştırmacılar, dünyanın en büyük ikinci balina türü olan Grönland balinalarının göç etmemelerinin Arktik’teki buzullarda gözlemlenen erimeyle doğrudan bir bağlantısı olduğunu tespit ederken bölgede su sıcaklıklarının artması ve katil balinaların çoğalması gibi birçok faktörün de balinaların göç etmeme nedenlerinden olabileceğini belirtti.

Sonuçları Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan araştırmanın yazarı ve Kanada Yabani Hayatı Koruma Derneği üyesi (WCS) Dr. Stephen Insley, Grönland balinalarının göç etmemesinin geçici bir durum mu yoksa yeni bir yaşam tarzının başlangıcı mı olduğunun henüz bilinmediğini söyledi. Insley şöyle konuştu: “Bir zamanlar tamamen katı olan, şimdi yarı katı hale gelen ve sonra sadece sıvı hale gelen koca bir okyanus manzarası var. Bunun sonucu Arktik’te yaşayan bazı türler için iyi olabilir. Ancak ileriye dönük en önemli soru şu, ‘Hangi tür için ve nasıl iyi?’” 

Kış aylarında buzların artmasıyla birlikte balinaların göç etmek zorunda kalacağını belirten Insley, balinaların kafataslarının bir metre kalınlığında olan buzulları itme gücüne sahip olduğunu ve bu nedenle buzları kırabileceklerini ancak nefes alabilmeleri için çatlaklara ihtiyaçları olduğunu dile getirdi: “Göç tamamen buzların açık olup olmamasıyla ilgili. Bunun dışında suyun sıcak olması yeterli. Yiyecek olup olmaması veya katil balinaların artması sadece küçük bir rol oynuyor.”

Balina ve Yunusların Korunması-WDC (Whale and Dolphin Conservation) üyesi Erich Hoyt ise araştırma sonuçlarının şaşırtıcı olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Balinaların göçlerindeki değişiklikler genellikle yiyecekle ilgilidir ve belirtildiği gibi katil balinalarla ilgili de bir sorun olabilir. Ancak Grönland balinaları göçlerini tamamlamadıkları sürece diğer denizlerde ne gibi sorunlar olacağını bilemezler.”

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.