Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Suç örgütleri giderek göçmen çocukları hedef alıyor” – The Guardian ve Lost in Europe’un hazırladığı çalışmaya göre Avrupa’da 2018’den bu yana günde 17 çocuk göçmen kayboluyor

The Guardian ve Lost in Europe’un hazırladığı çalışmaya göre son üç yılda 18 bini aşkın refakatsiz çocuk, Avrupa ülkelerine geldikten sonra ortadan kayboldu. Çalışmada, kendilerinden haber alınamayan çocukların çoğunun suç örgütlerinin eline düşmüş olabileceği belirtildi. 

The Guardian ve Lost in Europe adlı araştırmacı gazetecilik kuruluşunun beraber hazırladığı çalışmaya göre, 2018 yılından itibaren yanlarında yakınları olmadan Avrupa ülkelerine gelen 18 bin 292 göçmen çocuktan haber alınamıyor. Bu veriler, Avrupa’da 2018 yılından beri günde yaklaşık 17 çocuğun kaybolduğu anlamına geliyor. Sadece 2020 yılında 13 Avrupa ülkesinde 5 bin 768 çocuk ortadan kayboldu. 

Son üç yılda ortadan kaybolan çocukların çoğunun Fas, Cezayir, Eritre, Gine ve Afganistan’dan geldiği belirtildi. Mevcut verilere göre kaybolan çocukların yüzde 90’ı erkek ve yaklaşık altı çocuktan birinin yaşı 15’in altında.

Araştırmaya göre Avrupa ülkelerinin kayıtlarda kullandığı yöntemler birbirleriyle uyumlu değil. Bu nedenle verilerin çok sağlıklı olmadığı belirtildi. 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin yanı sıra Norveç, Moldova, İsviçre ve İngiltere’den gelen çocukların verilerinin derlendiği çalışmada, elde edilen bilgilerin genellikle eksik veya yetersiz olması sebebiyle kayıp çocukların gerçek sayısının çok daha yüksek olabileceği aktarıldı.

Çalışma, bazı durumlarda çocukların yetişkin, bazı yetişkinlerin de çocuk olarak kaydedildiğini de ortaya koydu. Bazı çocukların Avrupa içinde ülke değiştirdiği, gittikleri ülkede de ortadan kaybolduğu ve böylece birkaç kez “kayıp” olarak kaydedildikleri bildirildi. 

Avrupa çapında kayıp çocukların savunuculuğu yapan Missing Childing Europe adlı kuruluşun başkanı Federica Toscano, verilerin Avrupa’daki sorunun ölçeğini anlamak için son derece önemli olduğunu söyledi. Refakatsiz göçmen çocukların şiddete, sömürüye ve kaçakçılığa karşı en savunmasız kişiler olduğunu vurgulayan Toscano, “Suç örgütleri giderek göçmen çocukları hedef alıyor. Birçoğu emek sömürüsüne, cinsel tacize, zorla dilenciliğe ve insan ticaretine zorlanıyor” dedi.

Federica Toscano

AB Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, çocukların ortadan kaybolması nedeniyle büyük endişe içinde olduklarını söyledi. Johansson, üye devletlerin veri toplama ve sınır ötesi işbirliğini geliştirerek göç halindeki çocukların kaybolmasını önlemek için harekete geçmeleri gerektiğini vurguladı. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.