Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya, Çin ile imzaladığı “Kuşak ve Yol Girişimi” anlaşmasından ulusal çıkarlar nedeniyle çekildi

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Victoria eyaletinin “Kuşak ve Yol Girişimi” kapsamında imzaladığı iki anlaşmadan çekildiğini açıkladı. Dış politikada tutarlı olmak adına anlaşmanın veto edildiğini söyleyen Payne, bu kararın hedefinde herhangi bir ülke olmadığını vurguladı. Çin konsolosluğu ise Payne’i “provakatif” davranmakla suçladı.

Bir radyo programında konu hakkındaki soruları cevaplayan Payne, “Bu sistem tamamen Avustralya’nın ulusal çıkarlarını korumaya odaklı. Amacımız Avustralya’nın bütününde dış ilişkilerimizin tutarlı olması, kesinlikle tek bir ülkeye yönelik bir tavır söz konusu değil” dedi.

Anlaşmalardan çekilme kararı 21 Nisan Çarşamba günü kamuoyuna açıklanmadan önce Çinli yetkililere bildirildi. Payne, Avustralya’nın Çin ile bağlarını geliştirmek konusunda çaba gösterdiğini belirtti ve bütün hükümetlerin, Avustralya’nın karar verme otoritesine saygı duymasını talep etti. 

Çin konsolosluğu ise Victoria eyaleti ile Çin arasında imzalanan iki anlaşmayı veto eden Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne’i eleştirdi, hareketlerinin “provokatif” olduğunu ve iki ülkenin ilişkilerine zarar vereceğini söyledi. Avustralya’da yeni yürürlülüğe giren bir düzenleme dışişleri bakanlarına, eyaletlerin yabancı devletlerle yaptıkları anlaşmaları veto etme hakkı veriyor.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, Avustralya’nın koronavirüs salgınının çıkışıyla ilgili uluslararası bir inceleme başlatmasıyla gerilmeye başlamış ve karşılıklı ticaret yaptırımlarıyla devam etmişti.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.