Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya: Muhalif lider Aleksey Navalni’nin cezaevindeki koşulları kötüleşti, Putin’in konuşmasının ardından düzenlenen gösterilerde bin 400’den fazla kişi gözaltına alındı

Rusya’da cezaevinde tutulan muhalif lider Aleksey Navalni’nin sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine ülke genelinde düzenlenen geniş çaplı protestolarda polis, en az bin 400 kişiyi gözaltına aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün (21 Nisan) başkent Moskova’daki Manej Sergi Salonu’nda Federal Meclis üyelerine seslendiği yıllık konuşmasını yaptı. 

Konuşmasında sağlık çalışanları ve bilim insanlarına teşekkür ederek söze başlayan Putin, Ukrayna ve Belarus üzerinden Batı’ya mesaj gönderdi. Batı’yı Rusya’nın “kırmızı çizgilerini” geçmemesi konusunda uyaran Putin, Navalni’den bahsetmedi. Navalni’nin ekibi de Putin’in ulusa seslendiği konuşmanın ardından ülke çapında protesto çağrısı yaptı.

Başkent Moskova’da, Kremlin Sarayı’nın yakınında yapılması planlanan gösteri öncesi Navalni’nin sözcüsü Kira Yarmiş ile yakın arkadaşı Lyubov Sobol, evlerinin yakınında gözaltına alındı. 

Putin’i en çok ve en sert biçimde eleştiren Navalni’nin destekçileri, muhalif liderin hayatını kaybetmesinden korkuyor ve cezaevi koşullarında kendisine uygun tıbbi müdahalenin yapılmadığını düşünüyor. 

Navalni’nin sağlığından endişe eden destekçileri, başta başkent Moskova olmak üzere 200 şehir ve kasabadaki birçok noktada, “Navalni’ye özgürlük” ve “Doktorları içeri alın” sloganları ile protesto gösterileri düzenledi. Düzenlenen gösterilere Navalni’nin eşi Yulia da katıldı. 

Rus yetkililer, Navalni’nin diğer herhangi bir mahkûm gibi tedavi gördüğünü öne sürerken polis, gösterilerin yasadışı olduğu gerekçesiyle birçok protestocuyu gözaltına aldı. 

Moskova polisi, şehirde “yasadışı” protestolara altı binden fazla kişinin katıldığını açıklarken Navalni’nin YouTube kanalından yapılan açıklamada ise başkentteki katılımın söylenen sayıdan en az 10 kat fazla olduğu belirtildi.

Ülkedeki protestoları ve tutuklamaları yakından takip eden OVD-Info isimli bağımsız grup, mitingler nedeniyle birçok farklı noktada düzenlenen gösterilerde 662’si St. Petersburg’da ve 95’i Ufa’da olmak üzere bin 496 kişinin gözaltına alındığını aktardı. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.