Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Af Örgütü: “2020 yılında dünya genelinde en az 483 kişi idam edildi “

Uluslararası Af Örgütü’nün dün (21 Nisan) açıkladığı rapora göre, 2020 yılında dünya genelinde en az 483 kişi idam edildi. Raporda, idam edilen kişilerin sayılarının 2019’a kıyasla yüzde 26 azaldığı ancak koronavirüs salgınının bile idamları durdurmaya yetmediği belirtildi. 

Uluslararası Af Örgütü’nün “2020 Ölüm Cezaları ve Uygulamaları” başlıklı raporuna göre, 2020 yılında koronavirüs salgınına rağmen en az 18 ülkede idam cezası uygulandı ve dünya genelinde en az 483 kişi idam edildi. Raporda, bu sayının 2019 yılına kıyasla yüzde 26 daha az olduğu belirtilirken Suudi Arabistan ve Irak gibi ülkelerde bir önceki yıla göre daha az idamın infaz edilmesi ve 2020 yılı boyunca Bahreyn, Belarus, Japonya, Pakistan, Singapur ve Sudan’da idam cezasının uygulanmamasının bu düşüşte etkili olduğu aktarıldı.

Son 10 yılın en düşük sayısı

Raporda, geçen yıl kaydedilen 483 idamın, son 10 yılın en düşük sayısı olmasına karşın yine de endişe verici bir boyutta olduğuna dikkat çekildi. Buna göre idamları salgın bile durduramadı, bazı ülkelerde geçen yıllara göre daha fazla infaz gerçekleştirildi. Örneğin, Mısır’da idam edilenlerin insanların sayısı 2019 yılına göre üç kat daha fazla.

İran birinci konumda

Rapora göre idam sayısının en yüksek olduğu ülkelerin başında İran geliyor. 2020 yılında İran’da 246 idam cezasının uygulandığını aktaran raporda, bu ülkeyi 107 idamla Mısır, 45 idamla Irak ve 27 idamla Suudi Arabistan takip ediyor. Kaydedilen idamların yüzde 88’i İran, Mısır, Irak ve Suudi Arabistan’da. 

Uluslararası Af Örgütü, geçen yıl 246 idam cezasının uygulandığı İran ile ilgili olarak, “Tahran hükümetinin, idam cezalarını muhaliflere ve azınlıklara karşı, siyasi bir baskı aracı olarak kullandığını” vurgularken örgüte göre geçen yıl idam edilen 246 kişiden üçü, 18 yaşın altındaydı. 

Mısır’da yüzde 300 artış

Rapora göre Mısır’daki idam sayıları da bir önceki yıla göre yüzde 300 arttı. İdam edilen 107 kişiden 23’ünün siyasi nedenlerle ve haksız yargılama süreçleriyle mahkum edildiği belirtildi.  

Suudi Arabistan’da gözlemlenen yüzde 88’lik düşüşün sebebi olarak ise 2020’de G20 Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Riyad’ın “başkanlığa gölge düşürmek istememesi” gösterildi. 

Uluslararası Af Örgütü, Çin’deki idamlara dair resmi rakamlar açıklanmadığından, raporda Çin’e ait herhangi bir veri bulunmadığına da dikkat çekti. Ancak ülkede her yıl binlerce kişinin ölüm cezasına çarptırıldığının ve bu cezaların infaz edildiğinin tahmin edildiğini aktardı. 

ABD’de 17 yıl aradan sonra ilk idam

Rapordaki önemli bir diğer nokta ise Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 17 yıl aradan sonra ilk defa 2020’de idam cezasının uygulanması oldu. Geçen yıl ABD’de altı ay içinde 10 kişi idam edildi. 

Raporda dikkat çeken diğer tespitlerise şöyle: 

–        2020’de Çad ve ABD’nin Colorado eyaleti ölüm cezasını kaldırdı.

–        İran, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, kaydedilen tüm ölüm cezalarının yüzde 56’sından sorumlu.

–        Çin, koronavirüs tedbirleriyle bağlantılı suçları bastırmak için ölüm cezası uyguladı.

–        2020 yılında 16 kadın idam cezasıyla öldürüldü.

Rapor hakkında konuşan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnés Callamard, “Dünya koronavirüsten korunma yollarına odaklanmışken, hükümetler idam cezalarına başvurmaya devam etti” dedi. Callamard ayrıca, salgına ve zorlaşan yasal koruma süreçlerine rağmen “idam cezalarının uygulanmaya devam etmesinin, insan haklarına yönelik bir saldırı olduğunu” söyledi. Raporun öneriler kısmında ise Callamard’ın şu ifadelerine yer verildi: “Bu cezayı hâlâ kaldırmamış olan tüm ülkelerin liderlerine şu çağrıyı yapıyoruz: 2021, devlet eliyle gerçekleştirilen öldürmelere temelli son verilen yıl olsun.”

Uluslararası Af Örgütü Almanya Genel Sekreteri Markus N. Beeko ise “Dünya genelindeki bir sağlık krizi sırasında insanları idam etmek, ölüm cezasının saçmalığına vurgu yapıyor” diye konuştu. Salgın koşullarının idam cezasına karşı hukuki yollardan mücadele etmeyi zorlaştırdığını vurgulayan Beeko, “Salgın sırasında avukatlarla görüşmek ve idam cezasının affedilmesi için başvuruda bulunmak daha da zorlaştı” dedi.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.