Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akdeniz’de göçmenleri taşıyan bot battı, en az 100 göçmen hayatını kaybetti

Akdeniz’de arama kurtarma çalışmaları yapan SOS Mediterranee adlı sivil toplum kuruluşu, 130’dan fazla göçmeni taşıyan bir botun battığını duyurdu. Uluslararası Göç Örgütü ise Libya açıklarındaki bot kazasında en az 100 göçmenin hayatını kaybettiğini açıkladı.

SOS Mediterranee adlı sivil toplum kuruluşu, 21 Nisan sabahı aldıkları acil yardım çağrısı üzerine kurtarma gemilerini Libya açıklarına gönderdiklerini duyurdu. 

Ocean Viking Arama Kurtarma Koordinatörü Luisa Albera, yaklaşık 130 kişinin bulunduğu botun yardım çağrısını aldıklarında en az 10 saat uzaklıkta olduklarını belirtti ve bölgeye vardıklarında lastik botun enkazını bulduklarını açıkladı. Albera, “Bugün, sorumlu denizcilik yetkilileri destek almadan acımasızca arama yaparken ticaret gemisi My Rose tarafından suda üç cansız beden tespit edildi. Olay yerine geldiğimizden beri enkazın çevresinde en az 10 cansız beden gördük ve hayatta kalan kimseyi bulamadık” dedi. 

Albera, şöyle devam etti: “Bu trajedi, uluslararası sularda Libya Sahil Güvenliği tarafından durdurulan aşırı kalabalık lastik botta ölen bir kadın ve çocuğun Uluslararası Göç Örgütü’nün paylaştığı korkunç haberden sadece bir gün sonra geldi. Dün, yardım talebini aldıktan sonra Ocean Viking ekibi bütün gününü tehlikede olan bir botu arayarak geçirdi ancak başarılı olamadı. Gemideki yaklaşık 40 kişinin akıbetini ise belirleyemedik. Devletler, arama ve kurtarma operasyonlarını koordine etme sorumluluklarını bırakarak, özel aktörleri ve sivil toplumu geride bıraktıkları ölümcül boşluğu doldurmaya terk ediyor. Gemimizin etrafındaki denizde bu kasıtlı eylemsizliğin sonucunu görebiliyoruz.”

“Çok üzgünüz ve kalbimiz kırık” diyen Albera, 2021 yılında en az 350’den fazla göçmenin Avrupa’ya geçmeye çalışırken Akdeniz’de hayatını kaybettiğini belirtti.

“Bu kazalar, uluslararası hukuku ve en temel insani zorunlulukları koruyamayan politikaların insani sonuçları”

SOS Mediterranee’nin mesajı Uluslararası Göç Örgütü tarafından da paylaşıldı. 

Uluslararası Göç Örgütü Başkanı Eugenio Ambrossi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada göçmenlerin güvenliğinden sorumlu olan yetkilere seslendi ve “Bu kazalar, uluslararası hukuku ve en temel insani zorlukları koruyamayan politikaların insani sonuçlarıdır” dedi.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.