Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Dünyada uygulanan aşı dozu 1 milyara yaklaştı, Hindistan’da hastanelerin oksijeni tükeniyor, Polonya ve Meksika’da sahte Pfizer aşıları ele geçirildi

Güney Afrika, Johnson & Johnson aşı programına devam edecek. Hindistan’daki hastaneler, bugün (23 Nisan) oksijen stokları konusunda acil durum alarmı verdi. Fransa, bir yıldan uzun süredir devam eden açılma-kapanma sürecinden sonra normale dönmeye hazırlanıyor. Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 950 milyonu geçti. ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer, Polonya ve Meksika’da sahte aşılar tespit edildiğini duyurdu. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Güney Afrika, Johnson & Johnson aşısını (J&J) kullandığı aşılama programına sağlık çalışanlarını aşılayarak devam edecek. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) geçen hafta, “kan pıhtısı oluşturma riski” sebebiyle J&J aşısını askıya almıştı. Güney Afrika da bunun üzerine aşının kullanımını durdurmuştu. Güney Afrika’nın kararı, J&J için ikinci sevindirici haber oldu. Avrupa Birliği (AB) ilaç düzenleme otoritesi 20 Nisan’da yaptığı açıklamada, aşının kullanımına devam edilmesini önermişti.

Hindistan’da hastanelerin oksijeni kritik seviyede

Hindistan’ın Delhi kentindeki hastaneler bugün (23 Nisan) oksijen stokları konusunda acil durum alarmı verdi. Hastaneler, yalnızca birkaç saatlik oksijene sahip olduklarını duyurdu.

Hindistan, koronavirüs salgınının ağır seyrettiği ülkelerden biri. Hastane çalışanları sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarda hasta yükünün altından kalkamadıklarını söyleyerek hükümetten yardım talep etti.

Fransa, mayıs ayından itibaren normalleşmeye başlıyor

Fransa hükümeti, ülkenin mayıs ayından itibaren açılmaya başlayacağını açıkladı. Başbakan Jean Castex, 22 Nisan Perşembe günü yaptığı açıklamada seyahat kısıtlamalarının 3 Mayıs’ta kalkacağını, o dönemdeki salgının seyrine göre mayıs ayının ortasında kültür ve spor aktivitelerinin de başlayacağını belirtti.

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 950 milyonu geçti

23 Nisan itibariyle dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 950 milyonu aştı. Dünyada, ortalama olarak her 100 kişiden 12’sine aşı yapıldı ancak ülkeler arasındaki oran farklılıkları aşı dağıtımı adaleti üzerine tartışmalara yol açıyor. Türkiye’de ilk doz aşısını olanların oranı yüzde 15 iken aşısı tamamlananların oranı ise yüzde 9,5.

Polonya ve Meksika’da sahte aşı ele geçirildi

ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer, Polonya ve Meksika’da sahte aşılar saptandığını açıkladı. Otoritelerin ele geçirilen aşı dozları üzerinde yaptığı incelemelerde Meksika’daki aşıların yanlış etiketlendiği, Polonya’dakilerin ise “kırışıklık önleyici ilaç” içerdiği görüldü. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sahte aşıların “küresel olarak ciddi bir tehdit oluşturduğu” uyarısında bulundu.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.