Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya, Ukrayna sınırındaki askerlerini geri çekiyor

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya’nın Ukrayna sınırında ve Kırım’da bulunan askeri yığınağının geri çekileceğini açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, kararı memnuniyet ile karşıladı ve asker sayısının azalmasının iki ülke arasındaki tansiyonu düşüreceğini söyledi. Açıklamalardan sonra hem Rusya hem de Ukrayna para birimleri yükseldi. 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya’nın güney ve batı askeri birliklerinin tatbikatlarını sona erdirdiğini ve Ukrayna sınırı ve Kırım’da bulunan askeri yığınağın geri çekileceğini açıkladı. Kırım’daki Opuk eğitim sahasında düzenlenen tatbikata katılan Şoygu, Ukrayna sınırına konuşlanan askeri birliklerinin kalıcı olarak karargâhlarına geri dönmesi için talimat verdi. 

NATO’nun yaz aylarının başında düzenlemeyi planladığı Defender Europe 2021 tatbikatının duyurulması ile birlikte Ukrayna sınırına konuşlandırılan Rus askeri birliklerinin belirlenen tüm hedeflere ulaştığını söyleyen Şoygu, “Sınırlarda sürpriz tehlikelere karşı konuşlanan birliklerin hedeflerine tam olarak ulaştığına inanıyorum. Askeri birlikler ülkenin güvenilir bir şekilde savunmasını sağlama yeteneği gösterdi. Bu bağlamda, güney ve batı askeri bölgelerindeki denetlemelerin sona ermesine karar verdim” dedi. 

23 Nisan’dan itibaren karargâhlarına dönüşlerini başlatma konusunda askeri birliklere talimat veren Şoygu, birliklerin geri dönüşünün 1 Mayıs’a kadar tamamlanmasını emretti. 

Şoygu, Defender Europe 2021 askeri tatbikatı için NATO askeri birliklerinin bölgeye sevkiyatını dikkatli bir şekilde takip ettiklerini vurguladı ve Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan’ın NATO birliklerinin bir araya gelmesi için koordinasyon merkezi oluşturduğunu da dile getirdi. Şoygu, tatbikatın yapılacağı bölgenin yakından takip edilmesi ve olumsuz bir gelişme olması durumunda derhal yanıt verilmesi için ise talimat verdiğini duyurdu. 

Ukrayna, Rusya’nın kararından memnun 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın aldığı kararı memnuniyet ile karşıladı. Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna sınırındaki asker sayısının azalmasının iki ülke arasındaki tansiyonu düşüreceğini söyledi. 

Askeri varlığı azaltacak ve Donbas’taki durumu sakinleştirecek her adımı Ukrayna’nın memnuniyet ile karşıladığını ancak ihtiyatlı olduğunu belirten Zelenskiy, Ukrayna’nın barış istediğinin altını çizdi. Zelenskiy, “Uluslararası ortaklara destekleri için minnettarım” dedi. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.