Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD ordusu Afganistan’dan çekilmek için hazırlıklara başladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, “ABD’nin bitmeyen savaşlarını” bitirmek için 11 Eylül 2021’e kadar ABD ordusunun Afganistan’dan tamamen çekileceğini açıklamıştı. The New York Times’ın haberine göre ABD ordusu, Afganistan’dan ayrılmak için gerekli hazırlıklara başladı. 

Afganistan’daki ABD liderliğindeki koalisyonun başkanı General Austin S. Miller, ABD ordusunun başkent Kabil‘deki karargâhında Afgan gazetecilerin katıldığı basın toplantısında bir dizi açıklama yaptı. Miller, “Afganistan’dan düzenli bir geri çekilme gerçekleştireceğiz ve bu da askeri üslerin ve teçhizatın Afgan güvenlik güçlerine geçişi anlamına geliyor” dedi.

Ordunun geri çekilme sürecinin ABD’nin ülkedeki yaklaşık 20 yıllık savaşının sonunun başlangıcı olduğunun altını çizen General Miller’ın açıklaması, Başkan Biden’ın ABD’yi Afganistan’daki savaşa iten terörist saldırıların 20. yıldönümü olan 11 Eylül’e kadar tüm ABD kuvvetlerinin ülke dışına çıkacağını duyurmasından yaklaşık iki hafta sonra geldi.

Başkan Biden’ın açıklaması, Taliban ve Afganistan hükümeti arasındaki barış görüşmelerine rağmen ABD ve NATO’nun yokluğunda Afganistan’daki istikrarsızlığın ve Taliban’ın ülkedeki etkinliğinin artabileceğine dair endişeleri de beraberinde getirdi.

General Miller ise bu endişelere karşılık “Afganistan güvenlik güçlerinin nasıl olduğu sık sık soruluyor? Bizim yokluğumuzda güvenlik güçleri istikrarı sağlayabilir mi? Benim cevabım hep aynıydı: Bizim yokluğumuzda sağlamak zorundalar” diye konuştu.

ABD’nin Afganistan’da yaklaşık 3 bin 500 askeri bulunuyor. NATO’ya bağlı koalisyon güçlerinin de yaklaşık 7 bin kişilik bir kuvveti Afganistan’da konuşlanmış durumda. ABD’nin çekilmesiyle beraber NATO kuvvetlerinin de çekileceği düşünülüyor.

Geçen sene Taliban’la yapılan barış görüşmelerinin ardından Taliban kuvvetleri ABD ordusuna saldırılarını durdurmuştu. 1 Mayıs’a kadar ABD ordusunun ülkeyi terk etmesini öngören barış anlaşmasının ardından, 11 Eylül tarihinin gündeme gelmesi ise Taliban’ın geri çekilen ABD askerlerine saldırıp saldırmayacağı konusunda yeni bir belirsizlik yaratıyor.

ABD’ye ve NATO’ya bağlı yaklaşık 10 bin koalisyon askerinin yanında, Afganistan’da görev yapan ve lojistik, bakım, hava araçlarına yardımcı olmak gibi birçok görevi üstlenen yaklaşık 18 bin paralı asker bulunuyor. General Miller, birçok paralı askerin de ABD’ye döneceğini fakat Afganistan ordusunun görevine sorunsuzca devam edebilmesi için bazı paralı askerlerin ülkede kalacağını söyledi.

11 Eylül saldırılarının ardından, dönemin başkanı George Bush tarafından başlatılan ve 20. yılına giren ABD-Taliban savaşı uzun yıllardır ABD kamuoyunda ve siyasetinde “bitmeyen savaş” olarak eleştiriliyordu. Eski Başkan Donald Trump döneminde Taliban’la bir barış anlaşması yapılmıştı.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.