Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hizmet ve perakende ticaret sektörleri tedirgin, inşaat sektörü sıkıntılı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün sektörel güven endekslerinin Nisan 2021 değerlerini açıkladı. Buna göre mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi nisan ayında mart ayına göre hizmet sektöründe %2, perakende ticaret sektöründe %5,6, inşaat sektöründe %3,1 oranında azaldı. Endeks değerleri hizmet sektöründe 103,3, perakende ticaret sektöründe 103,1, inşaat sektöründe 77,3 oldu. Endeksin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor.

Hizmet sektörü her ne kadar iyimserliğini korusa da gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi %7,2 azalarak 103,6 oldu. Perakende ticaret sektöründe de alt endekslere bakıldığında mevcut mal stok seviyesi alt endeksinin %6,8 azalarak 87,7 değerini aldığı, gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksinin ise %9,9 azalarak 104,7 olduğu dikkat çekiyor.

İnşaat sektöründe de gelecek üç aylık döneme ilişkin toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi %4,3 geriledi. Sektör, faaliyetlerini kısıtlayan temel etkenleri, finansman sorunları ve talep yetersizliği olarak sıralıyor.

Reel kesim güven endeksi 2,8 puan geriledi

Öte yandan bugün Merkez Bankası da Nisan 2021’e ilişkin reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranını açıkladı. Buna göre mevsim etkisinden arındırılmış reel kesim güven endeksi değeri mart ayına göre 2,8 puan azalarak 107,4 seviyesinde gerçekleşti. Mevsim etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 0,6 puan artarak 76,2 seviyesinde gerçekleşti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.