Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Eski Cumhuriyetçi Senatör Rick Santorum’un, “Avrupalı sömürgeciler, bu ülkeyi yoktan yarattı” sözlerine tepki yağdı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) haber kanalı CNN’de yorumcu olarak çalışan eski Cumhuriyetçi senatör Rick Santorum’un bir öğrenci konferansında, “Avrupalı sömürgeciler, bu ülkeyi yoktan yarattılar” sözlerini kullanması “native” (yerli) Amerikalılar arasında büyük bir öfke yarattı. Hak savunucuları, CNN’e Santrom ile yollarını ayırması için çağrıda bulundu.

1995-2007 yılları arasında Cumhuriyetçi Parti’den Pensilvanya Senatörü olarak görev yapan CNN yorumcusu Rick Santorum, geçen hafta sağcı Genç Amerika Vakfı’nın (Young America’s Foundation) düzenlediği bir konferansta Amerika’ya gelen Avrupalı ​​sömürgecilerin “yoktan bir millet doğurduğunu” söyledi. Santorum’un sözleri yerli Amerikalılar arasında tepkiye yol açtı.

Konferansta çekilen bir videoda, Santorum’un kullandığı “Burada hiçbir şey yoktu. Demek istediğim, Yerli Amerikalılar vardı ama günümüz Amerikan kültüründe pek Amerikan yerli kültürü yok. Buraya geldik ve boş bir sayfa oluşturduk. Yoktan bir millet yarattık” ifadeleri tartışma yarattı.

Santromun’un tartışma yaratan bir başka sözü ise şöyle: “Amerika’ya yerleşenler dini özgürlüklerini yaşayabilmek için geldi. Avrupalılar buraya yerleşti çünkü kendi ülkelerinde kendi dini vazifelerini yerine getirmeleri izin verilmiyordu.”

Santorum’un sözlerinin tepki toplamasının ardından yerli Amerikan hak savunucuları başta olmak üzere birçok hak savunucusu, Santroum’a, yerli Amerikalılara uygulanan sömürgeci şiddeti görmezden geldiği için tepki gösterdi.

ABD’de yerli halkları temsil eden en büyük kuruluş olan Ulusal Yerli Amerikan Kongresi (The National Indigenous Congress – CNI,) konu hakkında yaptığı açıklamada eski senatörün sözlerini eleştirdi. Açıklamada, “Yerli Amerikalıların derin ve insancıl kültürü, Rick Santrom’un sahip olduğu çağ dışı fikirleri eninde sonunda yenecektir” denildi.

Santrom ise sözcüsü aracılığı ile paylaştığı açıklamada, Yerli Amerikanları küçümseyecek veya görmezden gelecek herhangi bir niyete sahip olmadığını belirtti.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.