Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyaz Saray, eğitim ve güvenlik programlarını genişletmeyi hedefleyen 1,8 trilyon dolarlık yardım paketi teklifini açıkladı

Beyaz Saray, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın seçim vaatlerinden olan ve aileler için eğitim ve güvenlik programlarına erişimi önemli ölçüde artırmayı hedefleyen 1,8 trilyon dolarlık bir harcama ve teşvik planı açıkladı. Biden’ın planın ayrıntılarını bu akşam (28 Nisan) ABD Kongresi’nin ortak oturumunda sunması bekleniyor.

Beyaz Saray, Başkan Joe Biden’ın seçim kampanyası vaatlerinden biri olan ve eğitim ve güvenlik programlarına erişimi önemli ölçüde arttırmayı hedefleyen 1,8 trilyon dolarlık yeni bir teşvik paketini açıkladı. “Amerikan Aileleri Planı”, zenginlere getirilen vergi artışlarıyla finanse edilecek.

Biden’ın bu planı, geçen ay tanıttığı 2,3 trilyon dolarlık altyapı paketini takip ediyor. Başkan Biden, Amerikalılar’ın federal hükümet ile nasıl etkileşimde bulunacaklarına dair toplu bir değişikliği temsil eden bir dizi iç politikanın ayrıntılarını bu akşam ABD Kongresi’nin ortak oturumunda sunması bekleniyor.

Beyaz Saray, açıkladığı bu planları karşılayabilmek için zengin Amerikalılar ve yatırımcılar tarafından ödenen vergi miktarını artırmayı amaçlıyor. Vergi planında yüzde 39,6’lık tavan oran ile varlıklı kişiler için farklı vergi artışları yer alıyor. 1 milyon doları aşan hanehalkları ise yatırım getirileri ve ücretler için ödenen oranı eşitleyerek tüm gelirleri için aynı şekilde yüzde 39.6 oranında vergi ödeyecek.

Beyaz Saray’dan paketle ilgili yapılan açıklamada “Amerikan Aileleri Planı, çocuklarımıza ve ailelerimize yapılan bir yatırımdır. Bu plan, ailelerin şu anda mücadele ettiği temel masrafları karşılamasına, sağlık sigortası primlerini düşürmesine ve çocuk yoksulluğundaki düşüşü sürdürmeye yardımcı olacak” denildi.  

Ancak açıklanan üçüncü ve son harcama planının Kongre’den geçmesinin önünde büyük engeller bulunuyor. 1,9 trilyon dolarlık teşvik planının kabul edilmesinden sonra, Biden’ın 2,3 trilyon dolarlık ve iş ve altyapı paketi birçok eleştiriyle karşı karşıya kaldı. Bir başka multi trilyon dolarlık harcama çabasının Kongre’de nasıl karşılanacağı hâlâ belirsizliğini koruyor. 

Brookings Enstitüsü’nde Kıdemli Uzman olarak çalışan Bill Galston, Kongre’deki bütün üyelerin şu anda altyapı paketine odaklandığını ve Cumhuriyetçiler’in aile planına vereceği desteğin daha az olacağını söyledi. Galston, “Aile planında ne olduğunu bilmesek bile, Cumhuriyetçiler’in desteği altyapı planından daha az olacak” dedi. Beyaz Saray yetkilileri ise Amerikan ekonomisinde süregelen sorunları çözmek için bu planın gerekli olduğunu söylüyor. 

Beyaz Saray’ın açıkladığı yeni paketin bazı maddeleri şöyle:

  • Her Amerikalı’ya iki yıllık harçsız bir şekilde devlet üniversitesinde okuma imkanı,
  • Üç ve dört yaşındakiler için okul öncesi eğitimi,
  • İşçiler için ücretli aile ve sağlık izni,
  • Çocuk yoksulluğu ile mücadele,
  • Ülke çapında uygun fiyatlı çocuk bakımı,
  • İki yıllık ücretsiz halk kolejinde okuma imkanı,
  • Ücretsiz eğitimi 13 yıldan 17 yıla kadar genişletme,
  • Beyaz olmayan topluluklara hizmet veren kolejlerdeki öğrencilere yardım.

Beyaz Saray’ın açıkladığı bu plan, büyük ölçüde Demokrat ana akıma giren politikaları yansıtıyor. Planın bazı kısımları muhafazakârlar, liberaller ve hatta bazı Demokrat liderler tarafından eleştirildi. Muhafazakârlar ise Biden’ın önerdiği vergi artışlarının ekonomik büyümeye zarar vereceği görüşünde.

Derleyen: Senem Görür 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.