Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği ile Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi tam kapanma için destek paketi talep etti: “Ekonominin daha fazla olumsuz etkilenmemesi için hazine destekli finansman devreye girsin”

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) ile Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetimi, tam kapanma kararı nedeniyle ekonomik destek paketinin açıklanmasını talep etti. OSB tarafından yapılan açıklamada, “Tam kapanma döneminde ‘kapanma desteği’ ekonomik paketi devreye sokulmalıdır” denildi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi (26 Nisan) günkü kabine toplantısının ardından yaptığı toplantıda, koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’nin 29 Nisan akşamından itibaren tam kapanmaya geçeceğini açıklamıştı. Erdoğan açıklamasında, 17 gün boyunca sürecek tam kapanmada ekonomik destek ile ilgili herhangi bir bilgi vermemişti. DİSİAD Yönetim Kurulu, bugün (28 Nisan) yaptığı yazılı açıklamada, kapanmadan etkilenecek olan iş camiası, KOBİ’ler ve küçük esnaf için acil tedbirler alınması gerektiğini belirtti.

Tacir ve üreticilerin üretmeye devam etmeleri için destek paketinin açıklanması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, alınması istenen önlemler şöyle sıralandı:

1- Çalışan ücretlilerin maaş vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödemelerinin ileri bir tarihe ötelenmesi,
2- Mayıs ayında tahakkuk edecek aynı ödemelerin hazine tarafından karşılanması,
3- Finans kuruluşlarına olan ödemelerin yasal zemin içinde ertelenmesinin sağlanması,
4- Uygulanacak kapanmada küçük ve orta ölçekli işletmelere pozitif ayrımcılık yapılması. Yaşadığımız bu talihsiz süreçte ekonominin daha fazla olumsuz etkilenmemesi için hazine destekli finansman ve enstrümanların devreye sokulması, 2021 yılı için üretim ve ticaretin önünün açılması ülke menfaatleri doğrultusunda olduğu kaçınılmaz bir gerçektir.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan ise sanayicilerin tam kapanma konusundaki taleplerini sıraladı. Alınan tedbirlerin yarattığı sorunları asgariye indirmek ve yaratacağı yeni sorunların önüne geçmek için bazı tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Fidan, “29 Nisan’dan itibaren uygulanacak 17 günlük tam kapanma kararı ile ticari yaşam bir kez daha durma noktasına gelecek ve ülke ekonomisi doğal olarak büyük bir daralmaya girecektir. Tam kapanma kararı ile birlikte geçen yıldan bu yana zor süreçler yaşayan sanayicilerimiz, salgınla mücadelenin ekonomi ayağında kamusal desteklerin bir an evvel açıklanmasını beklemektedir” dedi. Fidan, taleplerini ise şöyle sıraladı:

-Tam kapanma döneminde ‘kapanma desteği’ ekonomik paketi devreye sokulmalıdır.
-Bu paket kapsamında şirketlere mali yardım ve kira yardımının yanı sıra yerel ekonomiye desteği içerecek bir mali destek verilmelidir.
-Mali destek kapsamında tüm vergi-SGK ödemeleri, bankalardaki kredi ve kredi kartı borçları, en az üç ay faizsiz ötelenmesi ve ertelenmelidir.
-Kredi Garanti Fonu
(KGF) destekli, düşük faizli kredi desteğinin sağlanmalı.
-Mayıs ayı vadeli çek ve senetlerin 30 Haziran 2021 tarihine kadar ertelenmelidir.
-213 sayılı Vergi Usul Kanunu 13. maddesine göre mücbir sebep ilan edilerek tüm beyan, bildirim ve ödemelerin Ekim 2021 tarihine kadar ertelenmesi,
-Düşük faizli çek ve senet ödeme kredi imkânları sağlanmalıdır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.