Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir depreminde yıkılan binalarla ilgili 22 kişi hakkında gözaltı kararı verildi

İzmir’in Seferihisar İlçesi açıklarında 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde, Bayraklı ilçesinde yıkılan binalarla ilgili hazırlanan bilirkişi raporlarının ardından 22 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre, soruşturma kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi’nden, yıkılan binalarla ilgili istenen bilirkişi ön raporları tamamlandı.

DEÜ’lü üç akademisyenin enkazdan aldığı numuneler analiz edildi ve binaların, standartlara uygun olmayan malzeme, düşük kalite beton kullanımı ve projelendirme hataları nedeniyle yıkıldığı sonucuna varıldı. Aynı bilirkişi heyetince hazırlanan ön raporda, sorumluluğu bulunan şüphelilere ilişkin somut tespitler yapıldığı belirtildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, İTÜ’den de dört kişilik bilirkişi heyetinin oluşturulduğunu, istenen nihai raporların tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi’nin yaptığı jeofizik ölçümlerinin ardından düzenlenen raporun İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği, gelen sonuçların bilirkişi heyetine gönderilip, hazırlanacak raporda bu verilerin değerlendirilmesinin istendiği belirtildi.

22 kişi hakkında gözaltı kararı verildi

DEÜ’de görevli bilirkişi heyeti tarafından hazırlanarak gönderilen ön raporlarda tespiti yapılan ve daha önce haklarında işlem yapılmayan 22 şüphelinin gözaltına alınması için ilgili kolluk birimine talimat verildi. Aynı raporda tespiti yapılan 17 kamu görevlisinin dosyaları ise haklarında 4483 sayılı kanun kapsamında işlem yapılmak üzere tefrik edildi.

Daha önce yedi kişi tutuklanmıştı

Seferihisar açıklarında 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde 117 kişi hayatını kaybetmişti.

Depremden sonra İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında, gözaltı kararı verilen şüphelilerden yedisi tutuklanmış, üç şüpheli hakkında da adli kontrol kararı verilmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.