Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: “Joe Biden’ın 24 Nisan’daki açıklaması sürpriz olmamalı”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Başkan Joe Biden’ın “Ermeni soykırımı” açıklamasının sürpriz olmaması gerektiğini söyledi. Türkiye ile ABD’nin bazı konularda görüş ayrılıkları yaşasa da küresel ve bölgesel konularda işbirliğini sürdürmesi gerekliliğini vurgulayan Blinken, S-400’ler konusunda, “Türkiye ve müttefikler, Rus savunma sanayi ürünleri satın almaktan kaçınmalı” dedi. 

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, uluslararası medya mensupları ile düzenlediği çevrimiçi toplantıda dış politika gündemini değerlendirdi

Türkiye ile ABD arasında son dönemlerde yaşanan gerilime değinen Blinken, Joe Biden’ın 1915 olaylarıyla ilgili açıklamalarının sürpriz olmaması gerektiğini söyledi. Blinken, görüş ayrılıklarına rağmen Türkiye ile ABD’nin küresel ve bölgesel konularda işbirliğini sürdürmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Biden’ın 24 Nisan’daki açıklaması sürpriz olmamalı”

Blinken yıllar sonra ilk kez bir ABD başkanının 1915 olayları ile ilgili soykırım ifadesini kullanması ile ilgili bir soruya, “Biden yıllardır taşıdığı görüşleri ifade etti. Bu konuda senatörken de başkanlık kampanyalarında da açıktı. ABD Başkanı olarak bu konuda tutarlıdır. Dolayısıyla bunun sürpriz olmaması gerekir” dedi. 

“Suçlama yapmak için değil, onurlandırmak için”

Biden’ın dış politikasının ana araçlarının insan hakları ve demokrasi olduğunu hatırlatan Blinken, “Bunun bir parçası olarak da özellikle de bir daha olmaması için tarihe yönelik bir anlayış ve geçmişte yaşanmış kıyımları ifade etmektir. Başkanın da belirttiği gibi Anma Günü (24 Nisan), kurbanları onurlandırmak içindir, suçlama yapmak için değil” diye konuştu.  

“Çok iyi bir telefon görüşmesi yapıldı”

Biden ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında 23 Nisan akşamı gerçekleştirilen telefon görüşmesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Blinken, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok iyi bir telefon görüşmesi yapıldığını belirtmem gerekiyor. Aynı zamanda bir araya gelmeyi de dört gözle bekliyorlar” dedi.

“Türkiye’ye farklı düşüncelerini bize aktardığı için saygı duyuyoruz”

Türkiye ile ABD’nin birlikte çalışması gereken birçok konu olduğunu söyleyen Blinken, anlaşmazlıklar olsa da Türkiye’nin bir NATO ortağı olduğunu ve ABD ile Türkiye’nin bölgesel ve küresel konularda ortak menfaatlerinin bulunduğunu belirtti. Blinken, “Türkiye’ye farklı düşüncelerini bize aktardığı için saygı duyuyoruz” diye konuştu.  

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili soruları da yanıtlayan Blinken, bu konuda Türkiye’yi uyardıklarını söyledi. Blinken, “Bu konuda da sürpriz bir şey yok. ABD daha önce bu konudaki düşüncelerini Türkiye’ye aktardı” dedi. 

“Türkiye’nin ek S-400’ler temin etmemesi önemli”

Türkiye ile S-400 konusunda ortak bir paydada buluşmayı beklediklerini söyleyen Blinken, “Ancak Türkiye’nin ve bu konuda diğer bütün ABD müttefiklerinin Rusya’dan gelecekte silah almaması veya (Türkiye’nin) ek S-400’ler almaması önemli” dedi. Blinken, yakın gelecekte Rusya’dan yapılan silah alımlarına, CAATSA kapsamında yeni yaptırımlar getirebileceğini de sözlerine ekledi.

Blinken, Türkiye’nin S-400’lere Girit modeline benzer bir uygulama geliştirmesine yönelik soruya ise “İki durum birbirinden çok farklı” cevabını verdi. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.