Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni başkan, yılın ikinci Merkez Bankası Enflasyon Raporu’nu açıkladı: 2021 tahmini yüzde 9,4’ten 12,2’ye yükseldi

Merkez Bankası, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Başkan Şahap Kavcıoğlu, yılın ilk raporunda %9,4 olan 2021 yıl sonu enflasyon tahminini %12,2’ye yükselttiklerini duyurdu. 2021 yılına ilişkin gıda enflasyonu beklentisi de %11,5’ten %13’e yükseltildi. 

Öte yandan Merkez Bankası’nın 2022 yıl sonu enflasyon beklentisi önceki rapora göre yarım puan artışla %7,5 olurken 2023 yılı sonu enflasyon beklentisi ise %5 olarak korundu. Kavcıoğlu, Merkez Bankası politika faizinin ise gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceğini bildirdi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, senaryolarına göre enflasyonun nisanda zirveye ulaştıktan sonra gerilemeye başlayacağını ileri sürerken, piyasa oyuncuları Kavcıoğlu’nun açıkladığı enflasyon tahminlerini gerçekçi bulmadı.

Kavcıoğlu’nun açıklamalarına göre 2021 yılı sonu enflasyon tahmininin %9,4’ten %12,2’ye yükseltilmesinde, önceki rapor dönemine göre TL cinsinden ithalat fiyatlarına bağlı güncellemeden gelen 1,8 puan ile gıda fiyatlarındaki yüksek seyirden gelen 0,4 puan etkili oldu. Haberleşme hizmetlerindeki “özel iletişim vergisi” artışı ile tütündeki vergi ayarlaması da tahmindeki artışa 0,1 puan ekledi. Diğer etkiler ise toplam talep koşullarının öngörülenden güçlü seyrinin yarattığı 0,4 ile enflasyon ana eğiliminde gözlenen artışın yol açtığı 0,1 puan oldu.

Merkez Bankası Başkanı, 2022 yılı sonuna ilişkin %7,5 oranındaki enflasyon tahmininin önceki rapora göre yarım puanlık artmasına ise geçmişe endeksleme ve ana eğilime bağlı olarak gelen 0,3 puan, TL cinsi ithalat fiyatları tahmininden 0,3 puan ve gıdadaki güncellemeden gelen 0,1 puanın etkili olduğunu söyledi.

Kavcıoğlu bir soru üzerine de bankanın sıkı para politikası duruşunda bir değişiklik olmadığını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.