Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook, bağımsız yerel gazetecilere 5 milyon dolar vereceğini duyurdu

Facebook, haber bülteni için yerel ve bağımsız gazetecilere 5 milyon dolar ödeme yapacağını duyurdu. Sosyal medya devi Facebook, bu destek ile rakibi Substack’in önüne geçmek istiyor. 

Sosyal medya ağı Facebook, perşembe günü (29 Nisan) yaptığı açıklamada, yeni yayın platformunun bir parçası olarak yerel gazetecilere 5 milyon dolar ödeyeceğini duyurdu. Facebook tarafından yapılan açıklamada, “Bağımsız yazarların, uzmanların, gazetecilerin ve yetkili seslerin Facebook’ta yeni kitlelere ulaşmasına yardımcı olacak bir platform başlatıyoruz” denildi.

Facebook, önceki aylarda “Haberler” platformu için önemli bir bütçe ayırdığını duyurmuştu. Duyurduğu bu yeni yayın platformu, Facebook’un “Sayfalar” sekmesine entegre olacak ve gazetecilerin kendi hazırladıkları bültenleri yayınlamalarına imkan tanıyacak. Bunun yanında gazetecilere kendi internet sitelerini oluşturmak için ücretsiz bir arayüz de sağlayacak. 

Facebook tarafından yapılan açıklamaya göre, gazeteciler abone sayıları ve paylaştıkları hikayeler üzerinden para da kazanabilecek.  

Şu anda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) bağımsız gazetecilere odaklanan programın başvuruları açıldı. Başvurularda “siyah, yerli, Latin, Asyalı veya diğer çokkültürlü” bölgelerden haber aktarmayı planlayan muhabirlere öncelik verilecek. 

Bu uygulama ile New York Times ve Vox Media başta olmak üzere fazla sayıda okuyucuya hitap eden yerlerde çalışan gazeteciler de kazanç sağlayabilecek. Facebook belirli gazetecilik platformlarıyla bağlantıya geçerek bu hibeleri dağıtacak ve üç yıllık planları kapsamında habercilik alanına 1 milyar dolarlık yatırım yapacak.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.