Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Felaket Kız” fotoğrafı NFT formatında 430 bin dolara satıldı

2005 yılında yanan bir evin önünde gülerek poz veren ve tüm dünyada viral olan Zoe Roth, yıllar sonra fotoğrafın orijinal görüntüsünü “değiştirilemez dijital varlık” (non-fungible token – NFT) haline getirerek 430 bin dolara sattı. Satışla ilgili açıklama yapan Zoe Roth, “Eseri satabilmek eser üzerinde biraz kontrolümüz olduğunu bize gösteriyor. Ancak satış süreci bir ajans tarafından yönetildi” dedi. 

2005 yılında, yanan bir evin önünde gülümseyerek verdiği pozla viral olan Zoe Roth, “Felaket Kız” olarak tanınan ünlü fotoğrafını NFT formatında 430 bin dolara sattı. 

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kuzey Carolina eyaletinde yaşayan ve bugün 21 yaşında olan Zoe Roth, “Felaket Kız” fotoğrafında yanan evin aslında gerçekten yanmadığını, fotoğraftaki yangının itfaiye tarafından kontrollü çıkarılan bir yangın olduğunu söyleyerek, “Tarihin bir parçasıyım. Fotoğraf viral oldu çünkü insanlar bununla bağ kurarak eğlenceli paylaşımlar yaptı. Babam 2005’te yanan bir evin önünde bu fotoğrafı çekti. Şeytani bakışlarımla yangını ben başlatmış gibi evin önünde duruyordum. Ancak tabii ki yangını ben çıkarmadım” dedi. 

“Felaket Kız” fotoğrafı, 17 Nisan Cumartesi günü düzenlenen açık artırmada bir tür kripto para birimi olan 180 Ethereum’un (430 bin dolar) karşılığında 3FMusic’e satıldı. Diğer kripto para birimlerinde olduğu gibi Ethereum’un değeri de piyasada sürekli değişiyor ancak paranın mevcut değeri şu an 495 bin doların üzerinde.

Dijital ürünlerin orijinalliğini ve mülkiyetini belirleyen bir tür dijital imza olan “değiştirilemez dijital varlık” (non-fungible token – NFT) formatında fotoğrafın telif hakkını elinde tutan Roth, fotoğrafın bundan sonraki her satışı için de yüzde 10 komisyon alacağını söyledi. Zoe Roth, “Eseri satabilmek eser üzerinde biraz kontrolümüz olduğunu bize gösteriyor. Ancak satış süreci bir ajans tarafından yönetildi. Fotoğrafınız viral olduktan sonra çok bir seçeneğiniz kalmıyor. Nasıl bir deneyim yaşarsanız yaşayın bu işte önemli olan, durumdan en iyi şekilde yararlanmak” diye konuştu.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.