Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’de Lag BaOmer Bayramı’nın kutlandığı alanda izdiham: En az 44 kişi öldü, 103 kişi yaralandı

İsrail’in kuzeyindeki Meron bölgesinde, Musevilerin Lag BaOmer Bayramı’nın kutlandığı alanda izdiham çıktı. Kutlamalar sırasında sahnenin çökmesi sonucu en az 44 kişinin hayatını kaybettiği, 103 kişinin ise yaralandığı belirtildi.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı’ndan yapılan açıklamada, gece yarısından sonra ülkenin kuzeyindeki Safed kenti yakınlarındaki Meron Dağı’nda Lag BaOmer bayramının kutlandığı alanda sahnenin çöktüğü duyuruldu.  

Çok sayıda ambulans ve sağlık ekibinin bölgeye gönderildiğini belirten yetkililer, 20’si ağır olmak üzere 150 kişinin yaralandığını açıkladı. Yetkililer bölgede en az 100 bin kişilik bir kalabalığın toplandığını söyledi.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, olayda en az 44 kişi hayatını kaybetti. İbranice kaynaklar ise olayın alanda bulunan sahnenin çökmesinden değil, izdihamdan dolayı meydana geldiğini açıkladı. 

Bir polis memuru, birçok katılımcının kaydığını ve tribünlerde altlarındaki kişilerin üzerine düştüğünü, bu durumun domino etkisi yaparak büyük bir izdihama yol açtığını söyledi.  

Sosyal medya paylaşımlarında binlerce kişinin kalabalıkta sıkıştığı ve kurtarma ekiplerinin alandaki insan yoğunluğu nedeniyle yaralıları tedavi etmekte zorlandığı görüldü.

Bölgeye ayrıca durumu ağır hastaların tahliyesi için ambulans helikopterlerin de yönlendirildiği aktarıldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yaşanan bu acı olayı “büyük bir felaket” olarak tanımladı ve kazada hayatını kaybedenler için dua ettiğini söyledi.

Lag BaOmer Bayramı

Museviler’in Lag BaOmer Bayramı kutlamaları her yıl ülkenin kuzeyindeki Meron bölgesinde düzenleniyor. Bayramda tarihteki en büyük Tora bilginlerinden kabul edilen Haham Akiva’nın 24 bin öğrencisini öldüren salgın hastalığın ortadan kalkması kutlanıyor ve ateşler yakılıyor. 

Yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı kutlamalar, koronavirüs salgınının büyük oranda kontrol altına alındığı İsrail’de salgın sonrası düzenlenen en büyük kitlesel etkinlikti.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.