Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Hürriyet’te teknoloji köşesi kandırmacası ve Onur Baştürk’ün kredi kartı reklamı

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogundaki yazısında, Hürriyet gazetesinde yayımlanan “Teknoloji” başlıklı köşeyi ve Kelebek ekinde yazan Onur Baştürk’ün sosyal medyada kredi kartı reklamı yapmasını ele aldı.

Volkan Yılmaz’ın hazırladığı ve dört haftadır yayımlanan “Teknoloji” köşesinde seçilmiş markaların ürünlerinin fiyatlarıyla tanıtılmasını eleştiren Bildirici, şöyle yazdı:

“Teknoloji ve bilişim yazarlığı, teknoloji ve dijitalleşmenin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan yeni bir uzmanlık alanı. Her medya okuru/izleyicisi aynı zamanda teknoloji tüketicisi olduğu için teknoloji ve bilişim yazarlarının okuru/izleyiciyi, bu alandaki gelişmeler, yenilikler, sorunlar ve kullanımı konusunda bilgilendirmesi, zaman zaman da uyarması gerekiyor. Ancak insanları bilgilendirirken sınırın aşılmaması, içeriğin ürün tanıtımına dönüşmemesi önemli. Bu sınırı aşan teknoloji ve bilişim yazarları, şirketlerin reklam ve halkla ilişkiler projelerinin ara elemanı haline gelmeleri gibi büyük bir riskle karşı karşıya.”

Hürriyet’in Kelebek ekinde yazan Onur Baştürk’ün sosyal medyada kredi kartı reklamı yapmasını ise “gazetecinin insanları bilgilendirmek yerine örtülü reklam yapmasının güncel örneklerinden biri” olarak nitelendiren Bildirici, şöyle devam etti:

“Bir gazetecinin reklam yapması, evrensel gazetecilik ilkelerine aykırıdır. Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde de gazetecinin mesleğini reklamcılıkla karıştırmaması gerektiği ilkesi yer alır. Çünkü gazeteci insanlara gerçeği aktarır; para verenin sözcüsü olmaz. Gazetecinin maddi çıkar karşılığı reklam yapması, kendisini izleyenleri ve okurlarını kandırması ve gazeteciliğin güvenilirliğini satması anlamına gelir.”

Faruk Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.