Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolombiya hükümeti, ülkede geniş çapta protestolara neden olan vergi yasasını geri çekti

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, pazar (2 Mayıs) günü yaptığı açıklamada, ülkede ölümlere varan protestolara sebep olan vergi yasasını geri çekeceklerini açıkladı. 

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, televizyondan yaptığı açıklamada, ülkede geniş çapta protestolara sebep olan yeni vergi yasasını geri çekeceklerini ve yeni bir düzenlemeye gideceklerini söyledi.

Mevcut yasanın geri çekileceğini ama ülkenin kredi oranını korumak ve finansal istikrarını sağlamak için yeni bir reforma her halükârda ihtiyaç duyduklarını söyleyen Duque, “Reform, ülkenin kredi skorunu ve hükümet harcamalarını sürdürebilmesi için bir zorunluluk. Siyasi partiler, yerel yönetimler ve sivil toplum, yasa tasarısına dair çok değerli görüşlerde bulundular. Bunları değerlendirip yeni bir reform tasarısı sunacağız” dedi.

Duque’un pazar günü (2 Mayıs) yaptığı açıklamaya rağmen gösteriler birçok şehirde devam etti. Muhalefet partilerinden yerel yönetimlere, işverenlerden sivil topluma kadar geniş bir kesimin karşı çıktığı yasanın geri çekilmesi, yasaya karşı çıkan geniş kesimler tarafından büyük bir sevinçle karşılandı.

Yasanın gündeme geldiği 28 Nisan Çarşamba günü, birçok şehirde protestolar başlamış, eylemlerde bazı mağazalar yağmalanmış ve toplu ulaşım sistemleri zarar görmüştü. Tam sayı bilinmemekle beraber bazı göstericiler protestolar sırasında hayatını kaybetmişti. Polis, 14 göstericinin hayatını kaybettiğini söylerken sivil toplum örgütleri bu sayının 20 olduğunu öne sürüyor.

Ne olmuştu?

Kolombiya, geçen sene gayri safi yurtiçi hasılasının (GSMH) yüzde 6,8 küçülmesinin ardından ülke tarihinin en büyük ekonomik küçülmesini yaşamıştı. Bogota hükümeti, yeni vergi yasasıyla beraber hükümet gelirlerini artırmayı hedefliyordu. Yasa, gelir vergisinden muaf tutulan minimum aylık kazancı 656 dolar seviyesini indirmeyi, şirketlerden daha fazla vergi almayı ve bazı vatandaşlara tanınan vergi ayrıcalıklarını kaldırmayı öngörüyordu.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.