Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mardin’de bulunan dokuz kilise ve manastır UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girdi – Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün: “Dokuz kilise ve manastırın geçici listeye alınması bizi sevindirdi”

Mardin’in “Turabdin” olarak bilinen bölgesinde bulunan dokuz kilise ile manastırın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmesi Süryani cemaatini sevindirdi. Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, Turabdin’de üçüncü, dördüncü ve beşinci yüzyıllardan kalan 50’den fazla kilise ile manastır olduğunu, bu kültür mirasını yeniden kazanmak gerektiğini belirtti. Ergün, “Dokuz kilise ve manastırın geçici listeye alınması bizi sevindirmiştir” dedi.

Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, Mardin’in “Turabdin” olarak nitelendirilen bölgesinde bulunan dokuz kilise ve manastırın UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi‘ne alınması hakkında şöyle konuştu:

“Dokuz kilise ve manastırın geçici listeye alınması bizi sevindirmiştir. Beklentimiz, UNESCO’nun bu kültürel mirasları kalıcı listesine almasıdır. Şu anda herkes Göbeklitepe’yi konuşuyor ama bu bölgede Göbeklitepe’den daha eski yapılar var. Yeter ki bu bölgeye biraz daha fazla ilgi gösterilsin.”

Kuryakos Ergün, Mardin’in 2014 yılında büyükşehir statüsü aldığını ve bunun sonucunda köy tüzel kişiliğine ait şehirde bulunan birçok kilise, manastır ve mezarlık gibi taşınmazların Hazine ve Maliye Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildiğini söyledi. Ergün, “Sayın Cumhurbaşkanımız ile Kültür Bakanımız’ın desteği ve girişimlerimizle devir işlemleri iptal edildi ve tapuları vakfımıza verildi. 55’e yakın kilise ve manastıra ait taşınmazların tapularını almak için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.