Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM, 17-25 Aralık haberlerine yayın yasağı getirilmesi ve HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin davalarda hak ihlali kararı verdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), dokunulmazlığının kaldırılmasıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun, 17-25 Aralık soruşturmasına ilişkin yayın yasağı ile ise gazeteci Banu Güven’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), iki başvuruya dair kararlarını bugün açıkladı. AİHM, Filiz Kerestecioğlu’nun 20 Mayıs 2016 tarihli anayasa değişikliği ile dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin kararında, bu değişikliğin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğüne müdahale olduğunu belirtti.

Karar, bire karşı altı oy ile alındı. Karara sadece Türkiye’yi temsil eden yargıç Saadet Yüksel karşı çıktı. AİHM, Kerestecioğlu’na 5 bin euro manevi tazminat ve 4 bin euro mahkeme masrafı ödenmesine hükmetti.

Filiz Kerestecioğlu kararı Twitter hesabından, “Bugün, dokunulmazlığımın kaldırılmasına ilişkin başvuruma AİHM 10. maddeden ihlal verdi” diyerek duyurdu.

“Basın özgürlüğü kazandı”

AİHM’in bugünkü (4 Mayıs) diğer kararı gazeteci Banu Güven ile akademisyenler Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak‘ın ortak başvurusu ile ilgiliydi.

17-25 Aralık soruşturması kapsamında kurulan Meclis araştırma komisyonu ile ilgili haberlere getirilen yayın yasağına dair yapılan başvuruda AİHM, Banu Güven’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Akdeniz ve Altıparmak’ın başvurularını ise kabul edilemez buldu.

AİHM, masraflar için Banu Güven’e bin 500 euro ödenmesine de hükmetti.

Banu Güven kararı, “Basın özgürlüğü kazandı” diyerek duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.