Kolombiya’da salgının ekonomik etkilerine karşı önerilen vergi reformu yasası protestolarında en az 19 kişi hayatını kaybetti

Kolombiya’da koronavirüs salgınının ekonomik etkileriyle mücadele kapsamında Devlet Başkanı Iván Duque tarafından önerilen vergi reformu yasasına karşı başlayan protestolarda şu ana kadar en az 19 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Halkın yoğun tepkisi üzerine Duque, pazar günü (2 Mayıs) önerinin geri çekileceğini açıklasa da ülkede artan yoksulluk, işsizlik ve eşitsizliğe tepki gösteren Kolombiyalılar protestolarını sürdürüyor.

Başkent Bogota’da başlayan gösteriler kısa sürede pek çok şehre yayıldı. (Fotoğraf: New York Times)

Güney Amerika ülkesi Kolombiya’da, koronavirüs salgınının ekonomik etkileriyle mücadele etmek için Iván Duque hükümeti tarafından önerilen “vergi reformu yasasına” karşı halkın protestoları sürüyor. 28 Nisan’da başlayan gösterilerde, 4 Mayıs Salı günü itibariyle en az 18 protestocu ve bir polis memuru hayatını kaybederken, binlerce kişi de yaralandı. Polis birimlerinin açıklamalarına göre gösteriler sırasında yaklaşık 550 polis memuru yaralanırken 100’den fazla otobüs ve araç tahrip edildi. Polis ayrıca, gösteriler sırasında maske takmak ve sosyal mesafeyi korumak gibi halk sağlığı önlemlerine uymayan binlerce kişinin de yetkililer tarafından tespit edildiğini aktardı.

Ülkenin başkenti Bogota’da başlayan gösteriler kısa sürede pek çok farklı şehre yayılınca Devlet Başkan Iván Duque, pazar günü (2 Mayıs), mevcut öneriyi geri çekeceklerini ve yerine yeni bir plan oluşturacaklarını açıkladı. Duque’nin açıklamasının ardından pazartesi günü de (3 Mayıs) Kolombiya Maliye Bakanı Alberto Carrasquilla’nın istifa ettiği duyuruldu. 

Resmi açıklamalara göre gösterilerde yaklaşık 550 polis yaralanırken 100’den fazla otobüs ve araç tahrip edildi. (Fotoğraf: New York Times)

Ancak hükümetten gelen geri adıma rağmen sendikalar, yerel topluluklar, öğrenci grupları ve çeşitli muhalif kesimler ülkede artan yoksulluk, işsizlik ve eşitsizlikleri protesto etmek amacıyla dün yine sokaklardaydı. 

Güney Amerika kıtası, dünya genelinde salgının ekonomik olarak en çok etkilediği bölgelerden biri. Kıtadaki pek çok ülke, yetersiz ekonomik reform paketleri sebebiyle salgın sürecinde ağır mali tablolarla karşı karşıya kaldı. 

Açıklanan son rakamlara göre, Kolombiya ekonomisi geçen yıl yüzde 7 küçüldü. Yoksulluk oranı ise yüzde 36’lardan yüzde 43’lere yükseldi.

Hükümetten gelen geri adıma rağmen sendikalar, yerel topluluklar, öğrenci grupları ve çeşitli muhalif kesimler yoksulluk, işsizlik ve eşitsizlikleri protesto etmeyi sürdürüyor. (Fotoğraf: New York Times)

Ülkenin önde gelen siyasi danışmanlık şirketlerinden Kolombiya Risk Analizi’nin (CRA) direktörü Sergio Guzmán, protestolarla ilgili New York Times gazetesine verdiği demeçte, Devlet Başkanı Duque’nin çözüm yöntemleri karşısında halkın gösterdiği tepkinin kıtadaki diğer liderler için pek de iyiye işaret olmadığını söyledi. 

Salgının en ağır günlerini yaşayan Kolombiya, rekor sayıda günlük ölüm oranlarına ulaşırken Guzmán’a göre gösteriler, son dönemlerde toplumda önemli bir kırılmanın yaşandığı anlardan biri.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.