Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook Gözetim Kurulu, kendi sosyal medya platformunu kullanıma açan Trump’ın Facebook’taki yasağının devam etmesine karar verdi

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, sosyal medya devlerinin platformlarından uzaklaştırılmasının ardından “From the Desk of Donald J. Trump” adlı bir sosyal medya platformu kurdu. Trump kurduğu bu platformu “özgürce ve güvenli bir şekilde konuşulacak bir yer” olarak tanımlarken Facebook Gözetim Kurulu, 6 Ocak’taki Kongre baskınından sonra Trump’ın hesabına getirilen yasağın devam etmesine karar verdi.

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, 6 Ocak’taki Kongre baskını nedeniyle teknoloji devleri tarafından sosyal medya platformlarından men edilmesinin ardından, “From the Desk of Donald J. Trump (Donald J. Trump’ın Masasından)” adlı kendisine özel sosyal iletişim platformunu kurdu. 

Resmi olarak dün (4 Mayıs) açılmış olsa da platformda 24 Mart’a kadar uzanan gönderiler bulunuyor. Şu anda bir blog görevi üstlenen ve Trump’ın yorumları bulunan platformun zaman içinde geliştirilmesi bekleniyor. Güncellemeler ile birlikte kullanıcılar Trump’a mesaj, resim ve video gönderebilecek. 

Siteye kayıt olmak isteyenler, e-postaları ve telefon numaraları aracılığıyla platformda mesaj yayınlayabilecek. Kullanıcılar aynı zamanda Trump tarafından yazılan gönderileri Twitter ve Facebook’ta da paylaşabilecek. Platformda Twitter’da paylaşım yapma seçeneği şu anda çalışmıyor fakat Facebook, kullanıcıların Trump’ın gönderilerini paylaşmasına izin veriyor. 

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, platformu Trump’ın eski kampanya yöneticisi Brad Parscale tarafından oluşturulan dijital hizmetler şirketi Campaign Nucleus’un tasarladığını söyledi. Bir diğer kaynak ise platformu eleştirdi ve “Bu sadece tek yönlü bir iletişim. Bu sistem, Trump’ın takipçileri ile iletişim kurmasına izin veriyor” dedi. 

Facebook, kararını verdi: Trump’ın yasağı devam edecek

Öte yandan Facebook politikalarının uygunluğunu inceleyen Facebook Gözetim Kurulu, Trump’ın 6 Ocak’taki Kongre baskınından sonra kapatılan hesabıyla ilgili incelemesi sonucu Trump’ın platforma giriş yasağının devam etmesine karar verdi. Ancak kararda Facebook’un “süresiz askıya alma kararı” ile şirket politikalarını ihlal ettiğini belirten kurul, şirketin kararı tekrar gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı.

Kurul, Trump’ın hesaba erişiminin kısıtlanmasının uygun olduğunu belirtirken yetkili birini belirsiz ve standardı olmayan bir ceza ile platformdan yasaklamanın doğru olmayacağını vurgulayarak Facebook’tan konuyu daha detaylı incelemesini talep eti. Şirket kurallarına göre Facebook’un Trump’a verilen yasağı incelemek için 30 günü bulunuyor.

Kurul tarafından yapılan açıklamada, “Bu ceza, Facebook’un içerik politikalarında açıklanmamaktır. Net bir kriteri yoktur ve Facebook’un cezanın ne zaman empoze edileceği veya kaldırılacağı konusunda tam bir takdir yetkisi vardır. Facebook, bu konudaki incelemesini bu karar tarihinden altı ay içinde tamamlamalıdır” denildi.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.