Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brexit sonrası Fransa ile Manş Denizi’nde avlanma konusunda sorun yaşayan Birleşik Krallık, Jersey Adası’na iki savaş gemisi gönderiyor

Birleşik Krallık, Avrupa Birliği’nden ayrılmasının (Brexit) ardından Fransa ile denizlerde avlanma konusunda sorun yaşamaya başladı. İki ülke arasında yaşanan anlaşmazlık sonrasında Fransız balıkçıların Jersey Adası’nı ablukaya alma planları nedeniyle Birleşik Krallık, kraliyet donanmasına ait HMS Severn ve HMS Tamar adlı gemilerin Manş Denizi’ndeki Jersey Adası’na gönderileceğini açıkladı. 

Birleşik Krallık ve Fransa arasındaki avlanma anlaşmazlığına dair açıklama yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, adaya gitmeye hazırlanan 100’den fazla Fransız balıkçı teknesinin Jersey Adası’nı abluka altına alma planlarını “haksız bir plan” olarak tanımladı. Johnson, “Jersey Adası’na sonuna kadar destek olacağız” dedi ve kraliyet donanmasına ait HMS Severn ve HMS Tamar adlı gemilerin Jersey Adası’na konuşlandırılacağını söyledi. 

Fransa’nın kuzeyinde, İngiltere’nin güneyinde kalan özerk ada ülkesi Jersey, Birleşik Krallık’a bağlı değil, İngiliz Milletler Topluluğu’nun bir parçası. Ülkenin en yüksek rütbeli yöneticisi olan vali, kraliçenin ülkedeki temsilcisi konumunda. Avrupa Birliği üyesi olmayan Jersey’nin savunmasından ise anayasal olarak Birleşik Krallık sorumlu.

Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki anlaşma gereğince ve Jersey özerk yönetiminin uygulamaya koyduğu sisteme göre, Fransız teknelerinin adada avlandıklarını kanıtlamaları gerekiyor. Ancak Fransız yetkililer, bu yeni tedbirlerin AB’ye bildirilmediğini ve bu nedenle bir geçerliliğinin olmadığını belirtiyor. 

Jersey Başbakanı John Le Fondré ve Dışişleri Bakanı Ian Gorst ile yapılan görüşmenin ardından açıklama yapan İngiltere Başbakanı Johnson, Jersey ile Fransa arasındaki gerilimin “dindirilmesi” gerektiğini söyledi.  

Yaşanan gerginlik sonrasında, Birleşik Krallık’ı Jersey Adası’nın elektriğini kesmekle tehdit eden Fransa Denizcilik Bakanı Annick Girardin ise “Gerekirse misilleme yapacağız. İş bu noktaya geldiği için üzgünüm ama mecbur kalırsak bunu yapacağız” dedi. Adanın elektrik ihtiyacının yüzde 95’i Fransa tarafından karşılanıyor.

Jersey’nin elektrik dağıtım şirketi olan Jersey Electricity, resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Fransa’dan gelen elektrik kesintiye uğrarsa, La Collette Power Station ve Queens Road Jersey adanın elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip” dedi. 

İngiltere hükümetinden yapılan açıklamada ise “Ada için büyük önem taşıyan ana giriş noktasının abluka altına alınması haksızlık. Tedbir olarak durumu izlemek için iki donanma gemisi gönderiyoruz. İngiltere ve Jersey hükümeti ile bu konuda yakın çalışmaya devam edileceği konusunda anlaşmaya vardı” denildi.

Derleyen: Zelal Direkci

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.