Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan Almanya’ya: “Turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı. Alman mevkidaşı ile bölgesel ve uluslararası birçok konuyu ele aldıklarını söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye’deki aşılama süreci hakkında da konuştu. Turizm sektöründeki düzenlemelerin altını çizen Çavuşoğlu, “Turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız” dedi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı. Alman mevkidaşı ile bölgesel ve uluslararası birçok konuda konuştuklarını dile getiren Çavuşoğlu, koronavirüs salgını sırasında Türkiye ile Almanya arasında işbirliğinin devam etmesinden ötürü mutluluk duyduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, hafta başında Libya’ya bir ziyaret yaptığını hatırlattı ve Libya’da yeni kurulan hükümete destek verilmesinin önemini vurguladı. Libya konusunda Almanya ile birlikte hareket ettiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, “Libya’da bulunan çok sayıda yabancı savaşçı var, paralı asker var. Onların çekilmesi konusunda hemfikiriz. Fakat iki egemen ülke arasındaki bir anlaşma gereği buraya verilen askeri eğitim ve danışmanlık desteği gibi ülkenin ihtiyacı olan desteklerin sona ermesi Libya’nın yararına değil. İki ülke arasındaki bu tür anlaşmalara üçüncü taraflar tarafından müdahale edilmesi doğru bir yaklaşım olmaz” dedi. 

“İkili ticaretimiz hızlı bir şekilde artıyor”

Salgına rağmen Türkiye ile Almanya arasındaki ikili ticaretin hızlı bir şekilde arttığını belirten Çavuşoğlu, “Bu sene 40 milyar doların üzerine çıkacağını şimdiden görebiliyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin salgın döneminde aldığı önlemler ile tedarik zincirlerini koruyabildiğini söyleyen Çavuşoğlu, önümüzdeki süreçte de Almanya ile ticari ve ekonomik işbirliğini artırmak istediklerini belirtti. 

Geçen sene yaklaşık 1 milyon 200 bin Alman vatandaşının salgına rağmen Türkiye’yi ziyaret ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Bu yıl da aynı işbirliğini sürdürmek istiyoruz” dedi. 

Türkiye’nin turizm sezonuna daha güvenli girebilmesi için bazı ilave tedbirler aldıklarını ve 17 Mayıs’a kadar “tam kapanma” sürecinde olduklarını anlatan Çavuşoğlu, alınan tedbirlerin karşılığının görülmeye başlandığını söyledi. Aşılama sürecini de hızlandırdıklarını söyleyen Çavuşoğlu, şu anda Türkiye genelinde halkın yüzde 26’sının aşılandığı bilgisini paylaştı.  

“Turistin görebileceği herkesi aşılayacağız”

Turizm sektöründe atılacak güvenli adımlardan da bahseden Çavuşoğlu, “Aşılama konusunda özellikle turizm bölgelerine ağırlık verdiğimiz gibi tüm turizm çalışanlarını, otellerde, restoranlarda, şoförler, havaalanlarında çalışanlar, aynı şekilde tur rehberleri dahil turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız ki bu anlamda da tedbirlerimizi alalım”  diye konuştu. Çavuşoğlu, sertifikasyon konusunda da gerekli tedbirlerin alındığını ve yabancı turistlerin gönül rahatlığı ile Türkiye’ye gelebileceklerini vurguladı.

“Von der Leyen’in Ankara’daki koltuk krizi, AB Komisyonu ve Konsey arasındaki kavganın sonucu”

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in geçe ayki Ankara ziyaretinde yaşadığı protokol krizi hakkındaki bir soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, ziyaret esnasında çok verimli görüşmeler yapıldığını fakat yaşanan koltuk krizi nedeniyle olumlu gelişmelerin kamuoyunda yer almadığını belirtti.

Köklü bir devlet geleneğine sahip olduklarını ve 2023 yılında Dışişleri Bakanlığı’nın 500. yılını kutlayacaklarını belirten Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradaki tablo bizim yüzümüzden olmadı. Yaşanan kriz, Komisyon ile Konsey arasındaki rekabetin bir sonucu. ‘Ben kadın olduğum için böyle oldu’ demesi yani Türkiye’yi ima etmeye çalışması doğru değil. AB’yi kastediyorsa bu kendi meseleleri. Bizdeki protokol kurallarında kadın-erkek diye bir şey yok, birçok kadın lider, sayın Şansölye dahil geldi. Bizde de kadın başbakan oldu zamanında. Kadının siyasette yeri bizim için çok önemlidir. Ursula von der Leyen’e de saygımız var, AB’ye. Kendi aralarındaki kavga ve çekişmeyi Türkiye’ye yansıtmasınlar. Bizden kaynaklanan bir durum yok.”

Heiko Maas: “Türkiye NATO bünyesindeki önemli bir müttefik”

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, toplantıda kendisine yöneltilen “Almanya askeri alanda Türkiye’ye uyguladığı kısıtlamaları kaldıracak mı?” sorusunu, “Türkiye NATO bünyesindeki önemli bir müttefik. Almanya bunu hep vurguladı, gelecekte de bu özel bir önem taşıyacaktır” diyerek yanıtladı. 

Almanya’nın, Türkiye’yle, özellikle NATO müttefikleri olarak da çok iyi bir işbirliği yapabildiğine vurgu yapan Maas, “Ancak Almanya’nın savunma sanayi ihracatı ile ilgili kapsamlı kısıtlayıcı politikaları var ve bunların uygulanmasına devam edilecek” dedi.

Türkiye-AB ilişkilerinin zor bir yıl geçirdiğini ancak 2021’in daha iyi göründüğünü söyleyen Maas, “Almanya’nın Türkiye’nin AB üyeliği için daha fazla ne yapabileceği” yönündeki soruyu ise “En büyük katkıyı Türkiye yapabilir” diyerek yanıtladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.