Kolombiya’daki vergi reformu karşıtı gösteriler devam ediyor: En az 24 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı

Kolombiya’da koronavirüs salgınının ekonomik etkileriyle mücadele kapsamında Devlet Başkanı Iván Duque tarafından önerilen vergi reformu yasasına karşı başlayan protestolarda şu ana kadar en az 24 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Halkın yoğun tepkisi üzerine Duque, geçen pazar günü (2 Mayıs) önerinin geri çekileceğini açıklasa da ülkede artan yoksulluk, işsizlik ve eşitsizliğe tepki gösteren Kolombiyalılar protestolarını sürdürüyor.

Güney Amerika ülkesi Kolombiya’da, koronavirüs salgınının ekonomik etkileriyle mücadele etmek için Iván Duque hükümeti tarafından önerilen “vergi reformu yasasına” karşı halkın protestoları sürüyor. 28 Nisan’da başlayan gösterilerde, 5 Mayıs Çarşamba günü itibarıyla en az 24 protestocu hayatını kaybetti ve yüzlerce kişi de yaralandı.

Ülkenin başkenti Bogota’da başlayan gösteriler kısa sürede pek çok farklı şehre yayılınca Devlet Başkan Iván Duque, pazar günü (2 Mayıs), mevcut öneriyi geri çekeceklerini ve yerine yeni bir plan oluşturacaklarını açıkladı. Duque’nin açıklamasının ardından pazartesi günü de (3 Mayıs) Maliye Bakanı Alberto Carrasquilla’nın istifa ettiği duyuruldu.

Hükümetin geri adım atmasına rağmen ülkede artan yoksulluk, işsizlik ve eşitsizlikleri protesto eden sendikalar, yerel topluluklar, öğrenci grupları ve çeşitli muhalif kesimler sokakları terk etmedi. Protestoların merkezi konumundaki başkentin tarihi Bolivar Meydanı’na yürüyen göstericiler, ellerindeki döviz ve pankartlarla müzik eşliğinde şarkılar söyleyip hükümetin ekonomi politikalarına bir kez daha tepki gösterdi. Medellin kentinde ise protestolara katılan binlerce kişi hem hükümetin ekonomi uygulamalarına tepki gösterdi hem de gösterilerde yaşamını yitirenler nedeniyle polisi protesto etti.

Kolombiya’daki Temblores adlı sivil toplum kuruluşu, 28 Nisan’da başlayan protestolarda yaşanan insan hakları ihlallerini kınadı. Grita adlı platforma 28 Nisan-4 Mayıs günleri arasında yapılan şikayetlerden derlenen verilere göre, bin 443 kişi polis şiddeti ile karşı karşıya kaldı.

5 Mayıs itibarıyla da en az 24 kişinin hayatını kaybettiği ve 849 kişinin yaralandığı aktarıldı. 

Göstericilerden bazı grupların Ulusal Kongre Binası’na taşlarla saldırması üzerine Kolombiya toplumsal olaylara müdahale birimi ESMAD mensubu polisler, göstericilere göz yaşartıcı gaz ve su sıkarak müdahale etti. 

Kolombiya Ombudsman Ofisi ise protestoların başlangıcından bu yana ülke genelinde 89 kayıp vakası ihbarı aldıklarını açıkladı. Amerika İnsan Hakları Komisyonu, olaylara yönelik yaptığı açıklamada polisin protestoculara karşı aşırı güç kullanmasını kınadı. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.