Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Sputnik V aşısına övgü: “Kalaşnikof kadar güvenilir”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesi Rusya’da geliştirilen koronavirüs aşılarından övgüyle bahsetti. Putin, Sputnik V aşısı hakkında, “Kalaşnikof tüfeği kadar güvenilir. Bunu biz değil, Avrupalı uzmanlar söylüyor” dedi. Putin’inkine benzer bir yorum daha önce Avustralyalı bir doktor tarafından da yapılmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesi Rusya’da geliştirilen koronavirüs aşısı Sputnik V hakkında konuştu. Putin Sputnik V’den övgüyle bahsederek, “Aşılarımız aynı yabancılarınki gibi oldukça modern. Kayıtsız şartsız bugüne kadarki en güvenilir ve en sağlam olanlar. Avrupalı uzmanlardan birinin de dediği gibi ‘Kalaşnikof tüfeği kadar güvenilir.’ Bunu biz değil, Avrupalı uzmanlar söylüyor” dedi. 

Sovyetler Birliği döneminde üretilmeye başlanan Kalaşnikof tüfekleri hâlâ dünyanın dört bir yanında kullanılıyor.

Putin bu yorumunu dün (6 Mayıs) Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova ile gerçekleştirdiği bir video konferansta yaptı. 

Putin aynı zamanda Sputnik V aşısının yeni tek dozluk versiyonu olan Sputnik Light’a da acil kullanım için onay verdiklerini şu sözler ile duyurdu: “Bir Rus aşısı daha, Sputnik Light onay için hazır.”

Gamaleya Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Sputnik Light aşısının yüzde 79,4 etkinlik oranına sahip olduğu ve aşının antikor sahibi olanlarda ise koruma oranını 40 kat daha artırdığı belirtildi.

Böylece Rusya’da, koronavirüse karşı geliştirilen dördüncü aşı da tescillendi. Bu aşılar, Gamelaya Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Sputnik V, Vektör Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen EpiVakKorona, Çumakov Merkezi tarafından geliştirilen KoviVak ve son olarak Sputnik Light

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.