Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail polisi Mescid-i Aksa’da namaz kılan cemaate plastik mermi ve gaz bombalarıyla müdahale etti, çıkan çatışmalarda 205 Filistinli yaralandı

İsrail polisi, dün (7 Mayıs) akşam saatlerinde Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi. Polisler, namaz kılanlara ses bombaları ve plastik mermilerle müdahale edince cemaatle polis arasında arbede yaşandı. Filistin Kızılayı’ndan yapılan açıklamaya göre olaylarda 205 Filistinli yaralandı.

İsrail güvenlik güçleri, dün akşam iftardan kısa bir süre sonra Doğu Kudüs’ün farklı noktalarında plastik mermi ve ses bombalarıyla namaz kılan cemaate müdahale etti. Filistinliler’in taşlar ve cam şişelerle karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmalarda 205 Filistinli yaralandı.

Mescid-i Aksa’daki polis müdahalesi gecenin ilerleyen saatlerinde de devam ederken diğer taraftan teravih namazı aralıklarla sürdü.

Filistin Kızılayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, polis müdahalesi sırasında 205 Filistinli’nin yaralandığı, bunlardan 88’inin Kudüs’teki hastanelere kaldırıldığı, diğerlerinin ise ayakta tedavi edildiği aktarıldı.

Yaralanmaların çoğunun plastik mermiyle yüz, göz ve göğüs bölgesinden olduğuna değinilen açıklamada, Filistin Kızılayı’nın, hastanelerde doluluk yaşanması nedeniyle bölgede sahra hastanesi kurduğu belirtildi.

İsrail polisi, ramazan ayının başlamasıyla Şam Kapısı önünde yer alan oturma alanlarını barikatlarla kapatmıştı. Bunun üzerine Filistinliler ile İsrail polisi arasında iki hafta boyunca her akşam arbede yaşanmış, ardından söz konusu barikatlar kaldırılmıştı.

Ankara’dan tepki: “Provokatif ve saldırgan tutuma son verilmeli”

Yaşanan olaylara Ankara’dan da sert tepkiler geldi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa’da ibadet eden Filistinliler’e yönelik gerçekleştirdiği saldırıları şiddetle kınıyoruz. Olaylara sebebiyet veren İsrail hükümetini, provokatif ve saldırgan tutumuna bir an evvel son vermeye çağırıyoruz” denildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “İlk kıblemiz Mescid-i Aksa’ya bu akşam yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. İsrail’in Mübarek ramazanda ibadet eden masumları hedef alması insanlık dışı bir olay. Yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Filistin halkının haklı davasının her daim yanındayız” mesajıyla İsrail’e tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İsrail, Filistin topraklarında insanlık ve savaş suçu işlemektedir. Dünya bu işgal ve hukuksuzluğa göz yumdukça zulmünü devam ettirecektir. Hiçbir kutsala saygısı olmayan İsrail’in ilk kıblemiz Mescid-i Aksa’yı hedef alan saldırılarını şiddetle kınıyorum. Derhal durdurulmalıdır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.