Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kontrolden çıkan Çin roketinin enkazı Maldivler yakınına düştü

Çin’in 29 Nisan’da uzaya fırlatığı ve kontolden çıkması sonucu büyük bir kısmı atmosferde yanan roketinin parçaları, Hint Okyanusu’na düştü.

Çin Uzay İstasyonu, Long March 5B adlı roketi 29 Nisan’da uzaya fırlatmıştı. İstasyonun çekirdek modülünü yörüngeye taşımak üzere fırlatılan ve kontrolden çıkan roketin büyük bir kısmı atmosferde yanmıştı. Roketin, Dünya’ya geri dönen kalıntıları, Hint Okyanusu’nda Maldivler açıklarına düştü.

Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Ofisi, bugün (9 Mayıs) yaptığı açıklamada, Long March 5B’nin, bugün Pekin saatiyle 10.24’te atmosfere yeniden girdiğini ve ardından Maldivler’in batısına indiğini bildirdi. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa merkezli internet sitelerinin akıbetini merakla izlediği roketin enkazının nereye inebileceği konusu spekülasyonlara yol açmıştı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Uzay yolculuğu yapan ülkeler, yeryüzündeki insanlara ve mülklere yönelik riskleri en aza indirmelidir. Çin’in, uzay roketi enkazlarıyla ilgili sorumlu olduğu standartları karşılamadığı açık” demişti. ABD’li yetkililer, roketin Dünya’ya kontrolsüz geri dönüşünün potansiyel bir risk taşıdığı konusunda uyarıda bulunurken Çin, herhangi bir kayıp, yaralanma veya hasar riskinin düşük olduğu konusunda ısrar etmişti.

Bununla birlikte uzmanlar, roketin herhangi birini yaralama ve hatta bir yerleşim bölgesine düşmesinin çok düşük bir ihtimal olduğunu belirtmişti. Bunun en büyük nedeni ise “Dünya yüzeyinin büyük bir kısmının okyanusla kaplı olması ve büyük kara parçalarının ıssız olması” şeklinde açıklanmıştı.

ABD askeri verilerini kullanan izleme servisi Space-Track, roketin Hint Okyanusu‘na düşmeden önce Suudi Arabistan‘ın üzerinde kaydedildiğini açıklamıştı. SpaceTrack.com internet sitesi roketin konumunu anbean takip ediyordu. 

Kaynak: BBC

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.