Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs aşısında patent kalkmalı mı? – Dr. Gökçe Başbuğ: “Kamu tarafından fonlanan aşılarda ilaç üreticileri mülkiyet iddia ediyor, buna itiraz etmeyeceğiz de neye itiraz edeceğiz?”

Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) Güney Afrika ve Hindistan’ın liderliğindeki 60 ülk,e bir süredir dünya çapındaki aşı eşitsizliğine dikkat çekerek, aşı üretimini artırabilmek için fikri mülkiyet haklarına kısıtlama getirilmesini talep ediyor. Geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) de fikri mülkiyet hakkına destek vereceğini açıklamasının ardından, dünyada koronavirüs aşısına herkesin eşit bir şekilde erişebilmesi için aşının patent haklarının kaldırılmasına yönelik tartışma ciddi bir boyut kazandı.

Kimileri patentin kaldırılmasını savunurken kimileri de kaldırılmaması gerektiğini düşünüyor. Ayrıca, aşı üretilememesindeki asıl sorunun patent olmadığını söyleyenler de var. Sungkyunkwan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Gökçe Başbuğ ile aşı patenti hakkında yaşanan tartışmaları konuştuk. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.