Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kudüs’teki çatışmalarda onlarca Filistinli yaralandı – Arap Birliği olağanüstü toplanıyor

Arap Birliği, Filistin yönetimini talebi üzerine yarın (10 Mayıs) olağanüstü toplanarak, İsrail polisinin Doğu Kudüs’teki Filistinliler’e yönelik müdahalelerini ve ardından başlayan çatışmaları görüşecek. 

Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Hüsam Zeki’nin açıklamasına göre birlik, İsrail polisinin Doğu Kudüs’te Filistinliler’e yönelik iki gündür süren müdahalesini görüşmek üzere Mısır’ın başkenti Kahire’de, Katar’ın başkanlığında toplanacak.

Zeki yaptığı açıklamada, toplantıda işgal altındaki Doğu Kudüs’te yaşanan çatışmalar ile Filistinliler’e yönelik ihlallerin ve şiddetin ele alınacağını bildirdi. Zeki, birliğin öncelikle “İsrail’in Mescid-i Aksa’da namaz kılanlara müdahalesini ve Şeyh Cerrah Mahallesi başta olmak üzere işgal altındaki Doğu Kudüs’te Filistinliler’in yerleşim yerlerinin gaspedilmesini” görüşeceğini kaydetti ve “Gündemimizde, İsrail’in Mescid-i Aksa başta olmak üzere İslami mukaddesata karşı işlediği suçlar olacak” dedi.

Ne olmuştu?

İsrail polisinin müdahalesi, nisan ayının son haftasında Filistinliler’in bir ramazan geleneği olarak oruçlarını, Eski Şehir bölgesinde bulunan Şam Kapısı’nın merdivenlerinde açmalarının engellenmesiyle başladı.

İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi’nde yaşayan Filistinliler zorunlu göç tehdidi altındayken İsrail polisi, geçen cuma akşamı (7 Mayıs) teravih namazı sırasında Mescid-i Aksa’daki cemaate ses bombaları ve plastik mermilerle müdahale etti. “Düzeni sağlamak için güç kullandıklarını” söyleyen İsrail polisi, Filistinliler’in ibadet sonrası “eylem yaptığını” ileri sürdü.  

Filistinli sağlık görevlileri, müdahale sırasında en az 90 Filistinli!nin yaralandığını bildirdi. İsrail polisi de en az bir polis memurunun yaralandığını açıkladı.

Filistin Kızılayı’nın yaptığı açıklamalara göre ise, Eski Şehir’deki Harem-üş Şerif’te yaşanan olaylarda 200’ü aşkın Filistinli yaralandı. Açıklamaya göre çoğu plastik mermiyle, yüz, göz, göğüs bölgelerinden yaralanan Filistinliler için, hastanelerdeki doluluk nedeniyle sahra hastanesi kuruldu.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.