Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Türkiye askerlerini Libya’dan çekmelidir” diyen Libya Dışişleri Bakanı Necla Menguş istifaya zorlanıyor

Libya’nın ilk kadın Dışişleri Bakanı Necla Menguş’un, “Türkiye’yi ülkedeki yabancı güçlerin çekilmesinde işbirliği yapmaya” çağırmasının ardından istifa baskısına ve tehditlere maruz kaldığı belirtildi. 

Libya Dışişleri Bakanı Necla Menguş, Türkiye’yi ülkedeki yabancı güçlerin çekilmesinde işbirliği yapmaya çağırmasının ardından istifa baskısı ve tehditler ile karşı karşıya. 

The Guardian gazetesinin haberine göre, cumartesi (8 Mayıs) günü bir milis grubu bir otele baskın düzenledi ve Menguş’un yerini sordu. Türkiye’de ikamet ettiği söylenen Libya Müftüsü Sadık el Giryani de Menguş’a hakaret etti.

Bingazili bir avukat ve insan hakları aktivisti olan Menguş, Libya’da mart ayında kurulan geçici birlik hükümetine Başbakan Abdulhamid Muhammed Dibeybe tarafından dışişleri bakanı olarak atanmıştı. 

Geçtiğimiz hafta Trablus’ta Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Menguş Türk mevkidaşı ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, Türkiye’yi Libya’daki 20 binden fazla yabancı savaşçı ve paralı askerin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ışığında ülkelerine geri göndermek için işbirliği yapmaya davet etmişti.

Libya’daki yabancı güçlerin ve paralı askerlerin sayısının 20 binden fazla olduğu tahmin ediliyor. BMGK diplomatlarının verdiği bilgilere göre, ülkede en çok Suriyeli, Sudanlı, Rus ve Çadlı savaşçılar bulunuyor.

Menguş’un bu açıklamalarının ardından Trablus’taki bir grup milis bir oteli bastı ve Menguş’un yerini öğrenmeye çalıştı. Libya Müftüsü Sadık el Giryani de açıklamalarının ardından Menguş için, “acımasız, aşağılık, rezil ve siyonist projeye hizmet ediyor” dedi. Gözlemciler Manguş’a yöneltilen hakaretlerin kendisinin hayatını tehlikeye attığını söyledi ve Libya’daki bazı erkeklerin, “Libya siyasetine katılan kadınların yetersizliği” hakkında konuştuklarını vurguladı. 

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Libya Büyükelçisi Richard Norland, Menguş’a yöneltilen eleştirilerin son bulması gerektiğini belirtti ve “Menguş’un Libya’nın egemenliği ve istikrarı için yabancı güçlerin çekilmesi yönündeki net açıklamasına tam destek veriyoruz” dedi. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.