Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı dava açtı: “Uluslararası anlaşmalardan ancak kanunla çıkılır”

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye’nin, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin iptali için 26 Nisan’da Danıştay’da dava açtı. TTB Hukuk Bürosu başvuru metninde kararnamenin, idari hukuktaki “usülde paralellik” ilkesini çiğnediği için yetkisiz ve sakat olduğunu, buna bağlı olarak ise fonksiyon gaspı işlendiğini belirtti.

TTB Hukuk Bürosu tarafından hazırlanan başvuru metninde, İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) görev alanı dahilindeki uluslararası anlaşmalar kapsamına girdiği, onaylanması kanunla uygun bulunan uluslararası anlaşmalardan ancak kanunla çıkılabileceği belirtildi. Başvuruda kararnamenin, idari hukuktaki “usülde paralellik” ilkesini çiğnediği için yetkisiz ve sakat olduğu, buna bağlı olarak ise fonksiyon gaspı işlendiği aktarıldı.

İstanbul Sözleşmesi’nin temel amacının kadına karşı şiddeti ve aile içi şiddeti önlemek, şiddet mağdurlarının korunmasını ve etkin soruşturmaların yürütülmesini sağlamak olduğu belirtilen başvuruda, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin temel hak ve özgürlüklere ilişkin konularda çıkarılamayacağı vurgulandı.

TTB Hukuk Bürosu, usul ve esas bakımından anayasaya aykırı olan kararname ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne de itiraz yolu için başvurulmasına karar verdi.

Başvuru metni için tıklayın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.