Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ermenistan’dan Azerbaycan’a “sınır ihlali” suçlaması – Ermenistan Başbakan Vekili Paşinyan: “Azerbaycan’ın yaptığı yıkıcı bir sabotaj girişimi”

Ermenistan Savunma Bakanlığı’nın Azerbaycan’ı Ermenistan sınırını ihlal etmesi ile suçlamasının ardından başlayan tartışmalar devam ediyor. Ermenistan Başbakan Vekili Nikol Paşinyan da yaptığı açıklamada, Azerbaycan askerlerinin sınır ihlalinde bulunduğunu ve bölgedeki gerilimi tırmandırdığını söyledi.

Başbakanlıktan 25 Nisan’da istifa eden Paşinyan, 20 Haziran’daki erken seçim öncesi görevine “başbakan vekili” olarak devam ediyor.

Erivan ve Bakü arasında Dağlık Karabağ savaşının ardından çıkan anlaşmazlıklar devam ediyor. Ermenistan Başbakan Vekili Nikol Paşinyan, güvenlik konseyi olağanüstü toplantısında, Azerbaycan’ı iki ülkenin sınırlarını paylaştığı Sev Gölü’nü kuşatmaya çalışmak ile suçladı ve “Bu bir sabotaj girişimidir” dedi. 

Ermeni ordusunun bu sabotaj girişimine karşılık vereceğini söyleyen Paşinyan, sözlerine şöyle devam etti:

“Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Syunik idari bölgesinde Ermenistan devlet sınırını ihlal edip 3,5 kilometreye kadar ilerledi ve böylece Sev Liçi’ni (Sev Gölü) tamamen ele geçirmeye çalışıyor. Tabii ki böyle eylemlere tahammül edemeyiz çünkü bu adım Ermenistan egemenliğine karşı yapılan bir adımdır ve aslında bir sabotaj girişimidir.”

Ermenistan Savunma Bakanlığı, dün sabah (13 Mayıs) yaptığı açıklamada Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin Ermenistan’ın egemen topraklarına karşı Vardenis ve Sisian sınır bölgelerinde ilerleme sağlamaya çalışan bir provakasyon yaptığını ileri sürdü.  

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı ise kendi sınırlarını güçlendirdiklerini ve bölgedeki gerginliği azaltmaya kararlı olduklarını bildirerek suçlamaları reddetti. Bakü, kendilerine yöneltilen suçlamaları eksik ve tahrik edici olarak nitelendirirken Azeri yetkililerin, Ermeni sınır muhafızları ile görüşmelerde bulunduğunu aktardı. 

Putin ve Paşinyan, Dağlık Karabağ’ı konuştu 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ermenistan Başbakan Vekili Nikol Paşinyan arasındaki telefon görüşmesinde Dağlık Karabağ ile ilgili durum konuşuldu. 

Kremlin’den yapılan açıklamada, Rusya’nın bölgede istikrarın sağlanması için Erivan’la Bakü arasında aktif arabuluculuk çalışmalarına devam edeceği ve yoğun temasların sürmesini destekledikleri belirtildi. 

Macron’dan Ermenistan’a destek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Azerbaycan’ın Ermenistan sınır bölgelerindeki askerlerini derhal geri çekmesini talep etti. 

“Azerbaycan ordusu Ermenistan topraklarını işgal etti. Derhal geri çekilmeleri gerekiyor” diyen Macron, Fransa’nın Ermeni halkı ile dayanışma içinde olduğunu da sözlerine ekledi. 

ABD: “Gelişmeleri yakından izliyoruz”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bölgedeki gelişmeleri yakından izlediklerini belirtti ve taraflara gerilimin düşürülmesi çağrısında bulundu. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.