Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail, Gazze sınırındaki asker sayısını artırıyor: İsrail’in saldırılarında 31’i çocuk, 19’u kadın olmak üzere 119 kişi hayatını kaybetti

İsrail ile Hamas arasında son yılların en şiddetli çatışmalarından biri yaşanıyor. İsrail, Gazze Şeridi’ne gece boyunca havadan, karadan ve denizden saldırılarına devam etti. Doğu Kudüs’te başlayan ve pazartesi günü (10 Mayıs) Gazze Şeridi’ne taşınan çatışmalarda İsrail’in yoğun bombardımanı altında olan Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 100’ü geçti. Gazze’den yapılan roket saldırılarında ise ikisi çocuk olmak üzere sekiz İsrailli yaşamını yitirdi.

Kudüs, İsrail güvenlik güçlerinin Filistinliler’e yönelik sert müdahalesi sonucunda son yılların en şiddetli çatışmalarını yaşıyor. Pazartesi günü (10 Mayıs) Gazze Şeridi’ne taşınan gerilim, dün de hava ve kara saldırıları ile devam etti. 

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Filistinliler’e yönelik saldırılarında 10 Mayıs’tan bu yana 31’i çocuk, 19’u kadın olmak üzere 119 kişinin yaşamını yitirdiğini, yaralı sayısının da 830’a yükseldiğini açıkladı. İsrail’de de ikisi çocuk olmak üzere toplam sekiz kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Hamas ve İslami Cihad ise 20 militanlarının yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İsrail ordusu Gazze’yi 600’den fazla kez vurduğunu açıklarken Gazze’den İsrail’e şimdiye dek en az bin 750 roket atıldığı belirtildi.

Kara harekâtı başladı mı?

İsrail ordusu sözcüsü Jonathan Conricus dün sabah (13 Mayıs), Gazze Şeridi’ne kara harekâtı hazırlıklarının sürdürdüğünü ancak henüz harekete geçme emri verilmediğini söylemişti. 

Çıkan haberler üzerine üzerine birçok Filistinli evlerini terk etti. Dün akşam İsrail ordusunun Gazze sınırına askeri sevkiyatı artırdığı haberleri gelirken Fransız Haber Ajansı (AFP), akşam saatlerinde İsrail’in kara harekâtı başlattığı yönündeki iddiaları yalanladı. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada da kara birliklerinin Gazze’ye girmediği belirtildi.

Netanyahu: “Hamas’a ağır bir şekilde bedel ödeteceğimizi söylemiştim, anarşiye müsamaha göstermeyeceğiz”

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının ardından açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Hamas’a ağır bir şekilde ödeteceğimizi söylemiştim. Bunu yapıyoruz ve ağır bir şekilde ödetmeye de devam edeceğiz. Son söz henüz söylenmedi, harekât gerektiği sürece devam edecek. Polisimize, sınır polisimize ve diğer güvenlik güçlerimize İsrail’in şehirlerinde kanun ve nizamı sağlamaları için desteğimiz tamdır. Anarşiye müsamaha göstermeyeceğiz” dedi. 

Lübnan’dan İsrail’e üç roket atıldı

İsrail ordusu ayrıca, Lübnan’dan ülkenin kuzeyine üç roket atıldığını bildirdi. Ordudan yapılan açıklamada roketlerin İsrail’in kuzeyindeki Celile bölgesindeki sahil kesimine doğru atıldığı belirtildi. Lübnan’dan atılan roketler sonucu herhangi bir hasar ya da can kaybı olup olmadığına ilişkin ise bilgi verilmedi. 

Lübnan’ın güneyinde konuşlu Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL), roket saldırısı haberlerinden sonra sosyal medya hesabından kısa bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “UNIFIL, bölgede güveni sağlamlaştırmak üzere Lübnan ordusuyla koordineli çalışıyor” denildi.

Birleşmiş Milletler’den üçüncü olağanüstü toplantı çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ve Filistin arasında artan gerginlik ve şiddet olaylarında çok sayında sivil hayatını kaybettiğini belirtti ve Ramazan Bayramı’nın kutlandığı günlerde çatışmalara derhal son verilmesi çağrısında bulundu.

Guterres, “Ramazan Bayramı hatırına Gazze ve İsrail’deki gerginliğe ve çatışmalara derhal son verilmesi çağrısı yapıyorum. Çok sayıda sivil öldü. Bu çatışma sadece bölgedeki radikalleşmeyi ve aşırılığı artırır” dedi. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de İsrail ve Filistin arasında giderek artan gerilimi ve Gazze’ye yönelik hava saldırılarını görüşmek için pazar günü (16 Mayıs) toplanma kararı aldı. BMGK bu hafta iki kez acil oturumda toplanmış fakat ABD’nin itirazları nedeniyle herhangi bir açıklama yapmamıştı. Konsey, pazar günü İsrail-Filistin krizi nedeniyle üçüncü kez toplanmış olacak.

Alexandria Ocasio-Cortez’den Biden’a eleştiri

ABD Temsilciler Meclisi New York Vekili Demokrat Alexandria Ocasio-Cortez, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’in saldırılarıyla ilgili yaptığı açıklamayı eleştirdi. 

Ocasio-Cortez, Biden’ın “İsrail’in kendini savunma hakkı var” sözlerine şöyle tepki gösterdi: “Bağlamı zayıf ya da Filistinliler’in evlerinden çıkarılması ve Mescid-i Aksa’daki saldırılar gibi bu şiddet sarmalını hızlandıran şeylerin kabul edildiği, bunun gibi boş açıklamalar sadece Filistinliler’i insanlıktan çıkarmaktadır. Bu yanlıştır.”

İsrail’in saldırılarını görmezden gelip sadece Hamas’a yüklenen Biden yönetiminin, şiddetin kaynağı sadece Filistinlilermiş gibi davrandığını belirten Ocasio-Cortez, “ABD, Filistinliler’e yönelik insan hakları ihlalleri ve adaletsizliklerde oynadığı rolü kabul etmelidir. Bu ‘iki taraf’ ile ilgili bir şey değil. Bu, güç dengesizliğiyle ilgili” dedi.

ABD’den seyahat uyarısı: “İsrail ve Gazze’ye seyahatlerinizi yeniden düşünün”

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail ve Batı Şeria için iki ayrı seyahat uyarısı yayınladı ve bu bölgeleri ziyaret edecek vatandaşlarına planlarını gözden geçirme tavsiyesinde bulundu.

Bakanlık açıklamasında, Amerikan vatandaşlarının terör, sivil kargaşa ve silahlı çatışma nedeniyle bölgeye gitmemesi gerektiğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.