Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: “Avrupa’nın çöplüğü olduk ama bunu Guardian’dan, BBC’den duyduk”

Greenpeace’den yapılan açıklamada Türkiye’nin 2020 yılında Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke olduğu belirtildi. Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Türkiye’ye Avrupa’dan ithal edilenin “plastik atık” değil, “çöp” olduğunu yazdı. Bu haberi ilk duyuranın Türkiye medyası olmadığını belirten Bildirici, ilk haberi 2018 yılında The Guardian’ın yaptığını ifade etti:

“Yine de Türkiye’nin, Avrupa’nın çöplüğü haline gelmesi hakkında yeterince haber, yorum, yazı çıktığını söyleyemem. Tek bir gazetede bile ülkenin koca bir çöplük haline gelmesi manşet olamadı. Ülkemizin havasının suyunun bu kadar pervasızca kirletilmesi, çöplük yapılacak bir ülke konumuna indirgenip aşağılanmasına karşı yaygın medyanın ayağa kalktığını söyleyemem. Daha çok bağımsız ve eleştirel medyada haberler yayımlandı. Bu meselenin ayyuka çıkmasına rağmen Avrupa medyasında bu konuya ilişkin haberlerin Türkiye’den daha fazla olduğunu söyleyebilirim. France 24, Deutsche Welle, Arte TV başta olmak üzere birçok yayın kuruluşunda, ülkemizde oluşan ithal çöp dağlarıyla ilgili haberler yayımlanmaya devam etti. Bütün bunlara rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hürriyet’e, ‘Bazı yabancı ajansların iddia ettiği gibi çöp değil, sınırlı miktarda dönüştürülebilir atık ithal ediyoruz’ savunması yaptı. Ama ardından da ‘plastik atık ithalatını azaltmak için karışık kodlu plastik atık ithalatına yasak getirileceğini’ söyledi. Bakan Kurum’un açıkladığı bu düzenleme yapıldı ama bu da bir düzelme sağlamadı. ‘Geri dönüştürülebilir plastik atık’ diye ithal edilen atığın yüzde 60-70’inin hiçbir işe yaramayacak çöp olması önlenemedi.”

Faruk Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.