Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Salgının süresi uzadıkça sabırların tükendiğini biliyoruz, inşallah en zorunu geride bıraktık”

Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü kabine toplantısının ardından açıklama yaptı. Konuşmasında hem salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirlere ve bugün başlayan “kontrollü normalleşme” sürecine hem de İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmalara değinen Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“İnsanımızın sağlığını her şeyin önüne koymak milletimizin bize verdiği sorumluluğun en başta gelen şartıdır”

Ramazan ayı boyunca uygulanan kapanma tedbirleri sayesinde salgının “yeniden büyük ölçüde kontrol altına alındığını” belirten Erdoğan, “Şehirlerarası seyahatlar sokağa çıkma yasağı olmayan saatlerde serbestçe yapılabilecek. Kabine toplantımızda 1 Haziran’dan itibaren başlayacak ‘kademeli normalleşme takviminin’ ikinci etabını da görüştük, önümüzdeki günlerde gelişmelere göre bu konudaki uygulama esaslarını paylaşacağız. Aşı faaliyetlerine tedarik programının elverdiği ölçüde hız veriyoruz. Öğretmenler başta olmak üzere, riskli grupların tamamının bir an önce aşılanmasını sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Salgının süresi uzadıkça tahammüllerin azaldığını, sabırların tükendiğini biliyoruz”

Salgın dönemindeki tedbirlerin yol açtığı sorunların farkında olduklarını vurgulayan Erdoğan, “Salgının süresi uzadıkça tahammüllerin azaldığını, sabırların tükendiğini biliyoruz. İnşallah en zorunu geride bıraktık. Bundan sonra eskisi kadar kapsamlı ve kısıtlayıcı tedbirlere ihtiyaç olmayacağını ümit ediyoruz” dedi.

“Merkezi yönetim bütçesiyle birlikte nakdi ödemelerin tutarı haziran sonu 181 milyar lirayı bulacaktır”

Salgın sürecindeki maddi destekler hakkında da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Merkezi yönetim bütçesiyle birlikte nakdi ödemelerin tutarı, şimdiden 134 milyar lira olarak gerçekleşirken bu rakam, haziran sonu 181 milyar lirayı bulacaktır” derken salgın nedeniyle işlerine ara vermek zorunda kalan esnafa iki grup halinde destek sağlanacağını, birinci gruptaki 235 bin esnafa 5 bin lira, ikinci gruptaki 1 milyon 150 bin işletmeye ise 3 bin lira hibe ödemesi yapılacağını açıkladı. Erdoğan iki grup halinde yapılacak maddi yardımları şu sözlerle anlattı: 

İki ayrı grup halinde 1 milyon 384 binden fazla esnafımıza 4 milyar 622 milyon liralık kaynağı karşılıksız olarak veriyoruz”

Birinci grupta yer alan kahvehane, kafe, çay bahçesi, internet kafeler, hamamlar, okul ve personel servisleri, düğün salonları, hamamlar, lunaparklar gibi işletmeler yer alıyor. Sayısı toplam 235 bine ulaşan bu işletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemeleri yapacağız. İkinci grupta ise bakım, onarım, tamirat kaporta işleri ile uğraşanlar, müzisyenler, hırdavatçılar, kuru temizlemeciler, hediyelik eşya satıcıları, zücaciyeciler ve kurs işletmecileri yer alıyor. Bu gruba daha önceki destek ödemelerinden yer alan lokantalar, taksici, minibüsçüler, pazarcılar ve berberler de dahil. Toplamda 1 milyon 150 bini aşkın işletmemizi kapsayan bu gruba bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi vereceğiz. Böylece İki ayrı grup halinde 1 milyon 384 binden fazla esnafımıza 4 milyar 622 milyon liralık kaynağı karşılıksız olarak veriyoruz.”

Erdoğan çiftçilere yapılacak destekleri ise şöyle sıraladı:

  • “Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin Ziraat Bankası’na veya Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçları ertelenecektir.
  • Bakliyat alım fiyatlarımız ton başına kırmızı mercimekte 5 bin lira, yeşil mercimekte 4 bin 150 lira, nohutta ise 4 bin 50 lira olarak belirlenmiştir.
  • Bu yıl için yaş çay alım fiyatı kilo başına 3,87 liraya, destekleme ile birlikte 4 liraya yükseltilmiştir.
  • Ton başına sert ekmeklik buğday alım fiyatını 2 bin 250 liraya, arpa alım fiyatını bin 750 liraya yükseltiyoruz.
  • Ton başına hububatta 275 lirayı, bakliyatta ise 910 lirayı bulan prim ve destekler verilerek üreticilerimizin giderlerine katkı sağlanacak. Açıkladığımız alım fiyatları, diğer kamu kurumları için de referans fiyat olacak, farklı fiyatlandırma yapılmayacak.” 

“Çocuklar öldürülürken değil, uyutulurken sessiz kalınmalıdır”

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in saldırıları hakkında şunları söyledi: “Bunlar, beş-altı yaşındaki yavruları öldürecek kadar, kadınları yerlerde süründürerek öldürecek kadar, yaşlı insanları öldürecek kadar katil. Bunların eşi benzeri yok. ABD’nin ve onu takip eden ülkelerin 2017 sonunda Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmeleri, bu katil devletin kan dökme iştahını artırmıştır. Bir yandan Kudüs’ün mahremiyetine el uzatan, diğer yandan Gazze’deki sivilleri insafsızca bombalayan, içinde medya gruplarının olduğu devasa bir binayı da bombalayarak yerle bir edenler, işte bu terör devleti İsrail’dir. Filistinli çocukların bombalarla ölmesi ile ilgilenmeyenler, İsrailli çocukların füze seslerinden korkması karşısında dehşete kapılabilmektedir. Halbuki çocuklar öldürülürken değil, uyutulurken sessiz kalınmalıdır.”

“Kanlı ellerinizle bir tarih yazıyorsunuz”

ABD’nin İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalardaki tutumunu da eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’a seslenerek “Sayın Biden, sözde Ermeni soykırımında Ermeniler’in yanında yer aldı. Şimdi de ciddi manada orantısız şekilde Gazze’ye saldıran ve yüz binlerce insanın şahadetine vesile olan bu olayda da ne yazık ki siz kanlı ellerinizle bir tarih yazıyorsunuz. Bunu söylemeye bizleri mecbur ettiniz çünkü biz bu konularda çok fazla duramayız. 84 milyon hep birlikte Kudüs nöbetimizi devam ettiriyoruz” dedi.

“Avusturya devletini telin ediyorum”

Avusturya’da devlet binalarına İsrail bayrağı çekilmesini de eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başbakanlık binasına İsrail bayrağı çeken Avusturya devletini telin ediyorum. Avusturya devleti herhalde soykırıma tabi tuttukları Yahudiler’in faturasını Müslümanlar’a ödetmeye çalışıyor” diye konuştu.

“Kudüs’ün üç dinin temsilcilerinden oluşan bir komisyon tarafından yönetilmesi günümüz şartlarında en doğru ve tutarlı yol olacaktır”

Kudüs’e ilişkin önerilerini de açıklayan Erdoğan, “Gelinen noktada Kudüs’ün üç dinin temsilcilerinden oluşan bir komisyon tarafından yönetilmesi, günümüz şartlarında en doğru ve tutarlı yol olacaktır. Aksi takdirde bu kadim şehirde kalıcı barışı sağlamak mümkün görünmüyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.