Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İçişleri Bakanlığı, dezenfektan alımı ihalesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında inceleme başlattı – İmamoğlu: “Harcama ve ihale yetkilisi sıfatlarım yok”

İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 15 bin litrelik dezenfektan alımı ihalesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında ön inceleme başlattı. İmamoğlu, yanıt olarak gönderdiği dilekçede, “Harcama ve ihale yetkilisi sıfatlarım yok” dedi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kendisine 30 Nisan’da tebliğ edilen yazıya 3 Mayıs’ta yanıt verdi. İmamoğlu, ön inceleme soruşturmasını yürüten müfettişlere yolladığı savunma dilekçesinde, belediye başkanı olarak “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu”, “Kamu İhale Kanunu” ve “Belediye Kanunu”nun ilgili maddeleri uyarınca harcama ve ihale yetkilisi sıfatlarının bulunmadığını belirtti. İmamoğlu dilekçede, Danıştay 1. Dairesi’nin benzer konuda, bir belediye başkanı hakkında verilen soruşturma izni kararına karşı yapılan itirazı kabul ettiğinin de altını çizdi. 

“Denetlemekle yükümlü olan harcama yetkilisidir”

15 bin litre dezenfektan alımı için ihale 19 Mart 2020 tarihinde yapılmıştı.

İmamoğlu’nun verdiği dilekçede harcama yetkisinin, harcama birimi yöneticisinde olduğu vurgulanırken “Bu hükümler karşısında, bütçeden yapılacak harcamalar konusunda 5018 sayılı Kanun’da öngörülen harcama sürecinde tek ve tam yetkili olan, giderin yapılmasına karar vermekten ödeme aşamasına kadar tüm işlemleri emir ve talimatı çerçevesinde yürüten ve maiyetindekileri ve onların eylem ve işlemlerini gözetmek ve denetlemekle yükümlü olan harcama yetkilisidir” denildi.

Kamu İhale Kanunu’nda ihale yetkilisi tanımının açıkça yapıldığına dikkat çekilen dilekçede, şu görüşler yer aldı: 

“4734 sayılı Kanun’da ihale yetkilisi, ‘İdarenin, ihale ve harcama yapma yetki ve sorumluluğuna sahip kişi veya kurulları ile usulüne uygun olarak yetki devri yapılmış görevlilerini ifade eder’ şeklinde tanımlanmıştır. Bu tanımdan, ihale yetkilisinin harcama yetkisine de sahip olduğu anlaşılmaktadır. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 63. maddesinde de benzeri hükme yer verilmiştir. ‘Harcama yetkilisi’ başlıklı anılan maddede, belediye bütçesiyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisinin harcama yetkilisi olduğu yer almıştır.” 

Belediye başkanlarının, ihale iş ve işlemlerle ilgili görevi yoktur”

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki işlerde ihale yetkilisi sıfatı, harcama yetkilileri için kullanılıyor. 01.01.2005 tarihinden sonra belediye başkanlarının harcama yetkilisi, 01.01.2003 tarihinden sonra da ihale yetkilisi olmadıkları, bu yetkilerin ve sorumlulukların belediyelerde birim amirlerine verildiği hususları nazara alındığında, belediye başkanlarının ihale iş ve işlemleriyle ilgili konularda herhangi bir görevi bulunmamaktadır.” 

Danıştay’dan emsal karar

Benzer konuda, bir belediye başkanı hakkında verilen soruşturma izni kararına karşı yapılan itirazın, Danıştay 1. Dairesi’nin, E: 2020/22, K: 2020/132 sayılı kararıyla kabul edildiği bilgisinin paylaşıldığı dilekçede, “Açıklanan nedenlerle, yukarıda belirtilen Danıştay 1. Daire kararı da nazara alındığında, bu karara konu eyleme benzer eylem (mali işlem) nedeniyle 5393 sayılı Kanun’un 63., 5018 sayılı Kanun’un 3., 8.,11.,31.,32.,33. maddeleri ile 4734 sayılı Kanun’un 4. maddesi kapsamında bir sorumluluğum bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildi.  

Daha önce de İmamoğlu’nun Fatih Sultan Mehmet türbesinde ellerini arkaya bağlayarak yürümesi ve görevden alınan belediye başkanlarıyla görüşmesi ön inceleme konusu yapılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.