Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında en kanlı gün yaşandı, pazar günü 16’sı kadın, 10’u çocuk olmak üzere 42 kişi hayatını kaybetti

İsrail ile Hamas arasında son yılların en şiddetli çatışmalarından biri yaşanıyor. Filistinli yetkililer, Doğu Kudüs’te başlayan ve geçen pazartesi (10 Mayıs) Gazze Şeridi’ne sıçrayan çatışmalarda dün (16 Mayıs) 16’sı kadın, 10’u çocuk en az 42 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Dünkü kayıpların, çatışmaların başından bu yana bir günde kaydedilen en yüksek sayıdaki ölüm olduğu belirtildi.

İsrail’in, Gazze Şeridi’nde 10 Mayıs’tan bu yana düzenlediği hava ve kara saldırılarında bilanço giderek ağırlaşıyor. Saldırılarda bugüne kadar 58’i çocuk, 34’ü kadın olmak üzere en az 192 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail tarafında ise ikisi çocuk toplam 10 can kaybı yaşandı.  

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, pazar günü (16 Mayıs) İsrail’in düzenlediği hava saldırılarında 16’sı kadın, 10’u çocuk olmak üzere 42 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Filistinli yetkililer, bunun çatışmanın başından beri bir günde kaydedilen en yüksek sayıdaki ölüm olduğunu söyledi. 

İsrailli yetkililer ise Gazze’den atılan roket sonucunda ikisi çocuk 10 kişinin hayatını kaybettiğini, hafta boyunca da 3 binden fazla roketin atıldığını açıkladı.

Netanyahu: “Sükûneti sağlamak zaman alacak”

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yedinci gününde, dünyadan gelen tepkiler ve ateşkes çağrılarına rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu operasyonların devam ettiğini ve sükûneti sağlamanın zaman alacağını söyledi.

Harekâtların devam ettiğini duyuran Netanyahu, “Siz İsrail vatandaşları için, sakinlik ve sükneti sağlamak için gerektiği kadar uzun süre eylemde bulunacağız. Bu, zaman alacak” dedi.

BM’den İsrail ve Filistin’e çağrı: “Anlamsız kan dökme, terör ve yıkımı durdurun”

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaları görüşmek için dün (16 Mayıs) üçüncü kez toplandı.

Konseyde konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bir arada yaşama ve barış umudunu söndürdüğünü belirttiği çatışmalara derhal son verilmesi çağrısını yineledi. 

İsrail ve Filistin’e bu anlamsız kan dökme, terör ve yıkıma derhal son verme ve uluslararası insani hukuk ile insan hakları hukukuna saygı gösterilmesi çağrısı yapan Guterres, şunları söyledi:

“Önümüzdeki tek yol ilgili BM kararları, uluslararası hukuk ve önceki anlaşmalara dayalı her iki devletin başkentinin de Kudüs olduğu, karşılıklı tanıma, tarafların bir arada barış ve güven içinde olacağı iki devletli çözüm için müzakerelere dönülmesi. Bu şiddet döngüsü ne kadar uzun sürerse, nihai hedefe ulaşmak da o kadar zor olacak.”

AB’den olağanüstü toplantı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, İsrail’in Filistinliler’e yönelik saldırılarının ardından bölgede artan gerilimi görüşmek için yarın (18 Mayıs) olağanüstü toplanma kararı aldı. 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail ile Filistin arasında devam eden gerginlik ve kabul edilemez sivil can kayıpları nedeniyle bakanları olağanüstü toplantıya çağırdığını duyurdu. 

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Borrell, “Şiddetin sonlandırılmasına AB’nin nasıl katkı sağlayabileceğini koordine edeceğiz ve tartışacağız” dedi. 

Blinken’dan Filistin diplomasisi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır, Suudi Arabistan, Katar, Pakistan ve Fransa dışişleri bakanları ile ayrı ayrı görüştü ve sivil can kayıplarından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Blinken’ın beş ülkeden mevkidaşı ile yaptığı telefon görüşmelerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. 

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri ile görüşmesinde Blinken, tüm taraflara tansiyonu düşürme ve şiddeti durdurma çağrısı yaptı ve bu konudaki çabaları için Mısır’a teşekkür etti. 

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan el Suud ile görüşmesinde, İsrail, Gazze ve Batı Şeria’daki şiddetin durmasına yönelik çabaları ele alan Blinken, Filistinliler’in ve İsrailliler’in can kayıplarından dolayı acı çektiğini dile getirdi. 

Filistinliler ile İsrailliler’in aynı derecede özgürlük, güven, onur ve refah içinde yaşama hakkı olduğunu kaydeden Blinken, el Suud ile Yemen’deki son durumu ve Suudi Arabistan’daki insan hakları ihlalleri ile ilgili iddiaları görüştü. 

Blinken, Katarlı mevkidaşı Muhammed bin Abdurrahman Al-Thani ve Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile görüşmesinde de İsrail-Filistin sorununda artan şiddetin sona ermesine ilişkin girişimleri ele aldı. 

Pakistan Dışişleri Bakanı Mahmud Kureyşi ile de görüşen Blinken, Afgan barış sürecine yönelik Pakistan’ın desteğinin devamının önemine vurgu yaptı ve ABD ile Pakistan arasındaki işbirliğinin devam edeceği mesajını verdi.

Associated Press’ten İsrail’in saldırısına soruşturma talebi

Associated Press‘in (AP) editörü Sally Buzbee, AP ve El Cezire’nin ofislerinin bulunduğu Gazze’deki binanın yerle bir edilmesi ile ilgili bağımsız bir soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi ve “Ne olduğuna dair bağımsız bir soruşturma yapılmasının bu noktada uygun olduğunu düşünüyoruz” dedi.

İsrail hükümetinin saldırıyı destekleyen net kanıtlar sunmadığına değinen Buzbee, “AP çalışanlarına ve diğer kiracılara tahliye için yaklaşık bir saat süre veren İsrail ordusu, Hamas’ın söz konusu binayı askeri istihbarat ofisi olarak ve silah geliştirmek için kullandığını iddia etti. İsrail Askeri Sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, İsrail’in ABD için kanıt derlediğini ancak önümüzdeki iki gün içinde vermeyi reddettiğini söyledi” diye konuştu.  

İsrail savaş uçakları, 15 Mayıs Cumartesi günü Gazze’de, içinde Associated Press (AP) ve Katar merkezli El Cezire kanalının ofislerinin de bulunduğu 13 katlı binayı hedef almış ve saldırı sonucu bina yıkılmıştı.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.