Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Kemal Gözler yazdı – “Cumhurbaşkanlığı Kabinesi”: Var mı böyle bir şey?

Türkiye’de Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakanlardan oluşan ve kendisine “Cumhurbaşkanlığı Kabinesi” ismi verilen bir kurul var. “Cumhurbaşkanlığı Kabinesi”nin Cumhurbaşkanlığı’nın resmî internet sitesinde bir de sayfası mevcut. Bu sayfada liste hâlinde bu “Kabine”nin üyelerinin isimleri ve fotoğrafları bulunuyor. Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Kemal Gözler, “Cumhurbaşkanlığı Kabinesi diye bir şeyin olmadığını” söylüyor.

Prof. Dr. Kemal Gözler, kişisel sitesinde yayımladığı makalede, anayasada Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ne ilişkin bir hüküm bulunmadığı gibi, bu anlama gelebilecek herhangi bir kelime dahi olmadığını vurguladı:

Anayasamızda ‘Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ne ilişkin bir hüküm bulunmuyor. Anayasamızda “Cumhurbaşkanlığı Kabinesi” veya bu anlama gelebilecek tek bir kelime yok. Cumhurbaşkanlığı, 1 sayılı ‘Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ ile düzenlenmiştir. 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 539 maddelik mufassal bir kararnamedir. Bu Kararname, Cumhurbaşkanlığının her yönünü ayrıntılarıyla düzenlemektedir. Ne var ki bu Kararnamede de ‘Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ne ilişkin tek bir hüküm yok.”

“Cumhurbaşkanlığı Kabinesi diye bir kurul yoktur”

“Hukukumuzda ‘Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ diye bir ‘kurul’ yoktur” diyen Prof. Dr. Gözler, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin anayasal, yasal ve hatta kararnamesel dayanaktan mahrum olduğunu belirtti:

“Hukukumuzda idarenin kanunîliği prensibi geçerlidir. Anayasamızın 123’üncü maddesine göre, idarenin kuruluş ve görevleri kanunla düzenlenir. ‘Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ni kuran ve görevlerini düzenleyen bir kanun hukukumuzda yoktur. Bırakınız bir ‘kanun’u, bir ‘kararname’ dahi yoktur.”

Makalenin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.