Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM, RedHack davasında yargılanan gazeteciler Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat için hak ihlali kararı verdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), RedHack davasında yargılanan gazeteci Tunca Öğreten ve BirGün Gazetesi çalışanı Mahir Kanaat’ın “özgürlük ve güvenlik haklarının” ve “ifade ve basın özgürlüklerinin” ihlal edildiğine karar verdi.

AİHM bugün açıklanan kararında ayrıca, iki gazeteciye maddi ve manevi tazminat ile mahkeme masrafları için toplam 38 bin 250 euro ödenmesini kararlaştırdı.

11 ay tutuklu kaldılar

Eylül 2016’da uluslararası hacker grubu RedHack, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın hesabını ele geçirdiğini duyurmuş ve Albayrak’a ait olduğu iddia edilen mailler sosyal medya hesaplarında paylaşılmıştı. Bu mailleri haberleştirdikleri gerekçesiyle aralarında Öğreten ve Kanaat’in de olduğu altı kişi hakkında dava açıldı.

Öğreten ve Kanaat, 17 Ocak 2017’den 6 Aralık 2017’ye de tutuklu kaldı. Türkiye’de dava sürerken AİHM kararı geldi ve AİHM, Öğreten ve Kanaat’in özgürlük ve güvenlik hakları” ile “ifade ve basın özgürlüklerinin” ihlal edildiğine karar verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.