Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’ya göçmen akını: Bin 500’ü çocuk 6 binden fazla göçmen, Fas’tan İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprağı Ceuta’ya geçti

İspanya hükümetinin Fas’ta ayrılıkçı faaliyetlerde bulunan Polisario Cephesi’nin genel sekreteri İbrahim Gali’yi tedavi için gizlice İspanya’ya getirmesinin ardından yaşanan diplomatik krizde, son bir gün içinde 6 binden fazla göçmen, Fas’tan İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprağı Ceuta’ya geçti. İspanya hükümeti, sınır güvenliğinin yeterince denetlenmediği gerekçesiyle Fas’ı suçladı.

Yaklaşık bin 500’ü çocuk olmak üzere 6 binden fazla göçmen, pazartesi günü (17 Mayıs) Fas’tan İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprağı Ceuta’ya geçti. Bir gün içinde gerçekleşen bu olağanüstü göç akımının ardından şehrin göçmen ve barınma merkezlerinin kapasitesinin dolduğu belirtildi. Yüzerek gelen mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve hipotermi, nezle ve grip gibi rahatsızlıklar geçirmelerini önlemek için çok sayıda Kızılhaç personeli de göçmenlerin bulunduğu bölgelere gönderildi. Öte yandan genç yaşlarda olduğu belirtilen bir göçmenin ise boğularak hayatını kaybettiği açıklandı.

İspanyol kenti Melila’nın yanında Avrupa Birliği (AB) ile Afrika’nın tek kara sınırı olan Ceuta, Afrika’dan Avrupa’ya yapılan düzensiz göçün merkezlerinden biri olmasından dolayı İspanyol yetkililer tarafından sıkı denetlenen bir bölge.

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, konu hakkında yaptığı açıklamada “Ceuta şehrine düzensiz bir şekilde giren herkes, bir an önce geri döndürülecek. Bu düzensiz göç akışı, İspanya ve Avrupa için yeni bir kriz anlamına geliyor” dedi.

Fas’ın göçmenleri durdurma konusunda yeterince önlem almadığını öne süren Sánchez, Rabat yönetimine “İspanya başbakanı olarak Fas’ın, İspanya’nın dostu olarak dostane bir şekilde davranması gerektiğini düşünüyorum. Bunun olabilmesi için karşılıklı saygının, özellikle de sınırlara yönelik saygının, temelde olan işbirliğinin var olması gerekiyor” diyerek seslendi.

Fas’ın, Batı Sahra bölgesinin bağımsızlığı savunan Polisario Cephesi’nin lideri İbrahim Gali’nin İspanya’da bir hastanede tedavi edildiğinin ortaya çıkmasının ardından misilleme olarak sınır kontrollerini gevşettiği öne sürülürken İspanya hükümeti ise Gali’ye yapılan medikal yardımın tamamen insanı sebeplerle olduğunu belirten bir açıklama yayınladı.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.