Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti lideri Meral Akşener: “Ekmeği haram ettiğin işçiden, hayallerini haram ettiğin gençten, tok yatmayı haram ettiğin garibandan helallik alamazsın”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bugün (18 Mayıs) yapılan grup toplantısında konuştu. Salgınla mücadele kapsamında alınan kapanma tedbirlerini ve esnafa yapılan maddi yardımları yorumlayan Akşener, İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmalara da değindi. Akşener’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Ergen tavırlı popülist liderler seçimleri birer birer kaybedip tarihin tozlu sayfalarına karışıyor”

Sözlerine İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalardan bahsederek başlayan Akşener, konuya ilişkin şunları söyledi: “Dünya siyasetinde bir değişim var. Ergen tavırlı popülist liderler seçimleri birer birer kaybedip tarihin tozlu sayfaları arasına karışıyor ama her biri giderayak bir kriz üretmekten kendini alamıyor. Nitekim bunun son örneğini Filistin’de yaşıyoruz. İsrail’deki seçimlerin ardından İsrailli Arap partileri kritik bir öneme sahip oluverdiler çünkü hükümet ortağı olma, yeni iktidarı belirleme ihtimalleri doğdu. Bu gelişmeler üzerine, bir anlamda Sayın Erdoğan’ın İsrail versiyonu olan Binyamin Netanyahu, siyasi rakiplerini baltalamak ve bu şekilde koltuğunu koruyabilmek için, gözünü kırpmadan sivillerin ve çocukların hayatlarına kastetmekten geri durmadı. Önce Mescid-i Aksa ve Kubbet-üs Sahra kışkırtmaları yaşandı, ardından da Gazze’ye operasyon başladı. Gözümüzün önünde bir insanlık dramı yaşanıyor. Siviller, kadınlar ve çocuklar insafsızca katlediliyor.”

“Filistin için çok şey yapıyormuş gibi görünme çabanızı artık kimse yemiyor”

Filistin meselesine ilişkin hükümeti de eleştiren Akşener, sözlerine şöyle devam etti: “Bu insanlık ayıbı karşısında maalesef ülkemizi yönetenlerden İsrail’i caydıracak, Filistinliler’in hayatını iyileştirecek, somut tek bir adım göremedik. Mesela İsrail ile aramızda 6 milyar doları aşan ticari ilişkiler var. Peki bu ilişkiler askıya alındı mı? Mesela Kürecik Radar Üssü var değil mi? İran’dan İsrail’e yapılacak bir saldırıyı haber vermesi planlanıyor. Peki bu üs kapatıldı mı? Hayır, bunların hiçbiri yok. Peki ne var? Bol miktarda hamaset var. Kürsüden tarih tiratları var. Filistin için çok şey yapıyormuş gibi görünme çabanızı artık kimse yemiyor. Devlet insanlığı kürsü şovlarıyla değil, akıllı bir diplomasiyle olur. Liderlik hamasetle değil, icraatla olur.”

“Adı tam kapanma ama yasaklardan 20 milyona yakın insanımız muaf”

Yaklaşık 18 gün süren ve dün (17 Mayıs) sona eren “tam kapanma” uygulamasını da eleştiren Akşener, “Salgının başından bu yana bilim insanları uyardı, vatandaş uyardı, biz uyardık, dinlemediler. Üç haftalık tam kapanmanın zorunlu olduğunu bir türlü kabul etmek istemediler. Nihayetinde lebaleb kongreler bitip vaka sayıları ve ölümler zirve yapınca, ramazan ayında adını ‘tam kapanma’ koydukları tuhaf bir uygulamaya gittiler. Adı tam kapanma ama şehirlerde trafik var, sokaklarda insanlar var, yasaklardan 20 milyona yakın insanımız muaf. Beş binin altına inecek denen vaka sayısı on binin üzerinde” dedi.

“Salgının başından bu yana iktidarın türlü yalanlarıyla oyalanıp hastalanmamak için, ölmemek için çabalıyoruz”

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirlerin yetersizliğinin yanı sıra, aşı tedarikinde yaşanan sıkıntıları da değerlendiren Akşener şöyle konuştu: “Salgınla geçen 14 aylık süreçte gelişmiş ülkelerde işler yoluna girmeye başladı. İlk şoklar atlatıldıktan sonra alınan önlemler ve uygulamalarla hem toplum sağlığı hem de çalışma hayatı kurtarıldı. Şu anda yurtdışında isteyen istediği an, istediği yerde test yaptırabiliyor. Aşı tedarikinde sorun yaşamıyorlar. Planladıkları şekilde aşı takvimi uygulanıyor, hızla normale dönüyorlar. Biz ise salgının başından bu yana iktidarın türlü yalanlarıyla oyalanıp hastalanmamak için, ölmemek için çabalıyoruz. Ekonomik ve sosyal destek paketleri olmadan kapsamlı bir aşı planlaması yapılmadan uygulanan kapatmalar ne yazık ki vatandaşlarımız için, koronavirüs kadar büyük bir belaya dönüştü.”

“Ekmeği haram ettiğin işçiden, hayallerini haram ettiğin gençten, tok yatmayı haram ettiğin garibandan helallik alamazsın”

Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, alınan tedbirler nedeniyle maddi açıdan zorlanan esnaftan “helallik” istemesini de değerlendiren Akşener, konuşmasını şöyle tamamladı: “Milletimiz zorluklarla boğuşurken, insanlarımız hayatta kalma mücadelesi verirken, bu ülkede çaresiz kalan babalar intihar ederken, iktidardakiler yüzsüzce gökyüzüne bakıp ıslık çalıyorlar ve her zaman olduğu gibi milletimizi değil, eşi dostu, yandaşı tercih ediyorlar. İşte size, en çarpıcı haliyle AK Parti zihniyeti. Bu öyle bir zihniyet ki evine ekmek götüremediği için canına kıyan insanlarımızı görmeyip, onun hakkını yağmacılara tıkır tıkır ödeyecek kadar vicdansız. Bunca haramın ortasında bir de utanmadan milletinden helallik isteyecek kadar yüzsüz. Ekmeği haram ettiğin işçiden, hayallerini haram ettiğin gençten, tok yatmayı haram ettiğin garibandan helallik alamazsın.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.